fbpx
Papírtépés négyféle módszerrel

A papírtépés technikája a kezdő scrapbookosok számára sokszor az egyik mumus – olyasmi, aminek kipróbálását inkább halogatják. Ha te is így vagy vele, most megmutatok négy trükköt. Ha alkalmazod őket, garantáltan klasszul fogod te is tépni a papírt, s így látványos, új textúrákat alakíthatsz ki a korábban talán picit „sterilnek”, túl szabályosnak talált oldalaidon.

Íme négy bevált trükk, hogyan készíts dekoratív papírszéleket pillanatok alatt a puszta kezed vagy egy vonalzó segítségével.A különböző tépési technikák vegyítésével még különlegesebb hatást érhetsz el.

Papírtépés szabad kézzel

1. trükk: Fogd ujjaid közé a papírt és húzd azokat ellentétes irányba: magad felé, felfelé illetve lefelé. Ez a módszer vastag tépési szélt eredményez, hosszú tépésvonalhoz ajánlom.

Papírtépés szabad kézzel

2. trükk: Ha erősen szakadozott, de mégis irányított tépési szélt szeretnél kialakítani, helyezd a papírt az asztalra, egyik kezeddel a papír egyik felét szorítsd a felülethez, mialatt a másik kezed nagyujja és mutatóujja között fogott másik papírszélt kisebb, lassúbb mozdulatokkal tépd végig.

Papírtépés szabad kézzel

3. trükk: Gyorsan és egyenesen tépheted szét a papírt, ha meghajtás után a hajtásvonalra helyezel egy (fém)vonalzót és e mentén végigtéped fentről lefelé. Egyik kezeddel szorítsd a vonalzót a papírhoz és az asztalhoz, és, csakúgy mint a 2. trükknél, nagyujjad és mutatóujjad közé szorítva húzd a papírt magad felé.

Papírtépés szabad kézzel
Papírtépés szabad kézzel

4. trükk: Egyenes és kissé bolyhos tépési szélt alakíthatsz ki, ha a meghajtott papír hajtásvonalát a tépés előtt kissé megnedvesíted egy vizes ecsettel.  Ezután csak szét kell húznod jobbra és balra a kissé megázott papír két oldalát.

A papírtépés technikáját alkalmaztam az alábbi alkotásokon:

Papírtépés szabad kézzel
Papírtépés szabad kézzel
Papírtépés szabad kézzel
Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.

Ez a cikk eredetileg 2009. 01. 05-én jelent meg a Scrapbook.hu honlapon. Most a korszerűsített, felújított változatát olvashatod. A fent beágyazott scrapbook alkotások Pinterest mappánkra mutatnak. Egyes képek a Scrapbook.hu egykori nyilvános képgalériájából származnak. Alkotóik a képgaléria felhasználási feltételeinek elfogadásával hozzájárultak képeik nyilvános megosztásához. Előfordulhat, hogy még nem működik az eredeti alkotásra mutató link. A régi galéria visszaállításáig köszönjük türelmedet.

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!