fbpx

Hallottál már olyat, hogy a mesés vacsora után a vendég megdicséri a séfet, hogy milyen remek edényei vannak? Ugye, hogy nem?

Pont ez a helyzet a fényképezésnél is: tökre nem azon múlik az eredmény, hogy milyen eszközzel készíted, hanem hogy mennyire ismered a gépedet és milyen apró trükköket használsz. Persze, egy mobillal készült fotó még jódarabig (OK, ahogy a mobilba rejtett

kamerák fejlődnek, lehet, hogy csak pár évig) nem lesz olyan minőségű, mintha egy csilliós tükörreflexes géppel készült volna, de a témaválasztás, a nézőpont, a kompozíció, a fények és árnyékok használata csak és kizárólag rajtad múlik.

Éppen ezért minden hónap első keddjén egy olyan apró fotós ötletet adok majd neked, amit bármilyen fényképezőgéppel tudsz alkalmazni, és a fotóid mindig egy-egy aprócska lépéssel jobbak lesznek.

Januári fotós tipp Orsitól

A scrapbook naptár januári oldalán a hokizás, a téli sport a főszereplő.

Ha próbáltál már izgő-mozgó kisbabát, korcsolyázó gyereket, hokizó kamaszt, vagy bármilyen mozgó témát fotózni, tapasztalhattad, hogy a képeid életlenek lettek. Ennek a túl hosszú záridő (amikor kattan a gép és készül a fotó :) ) az oka, vagyis a géped lassabban készítette el a fotót, mint a mozgás sebessége. Szerencsére ez a probléma orvosolható :)

Ha telefonnal, egyszerűbb, zsebre rakható géppel, vagy akár egy szuper tükörreflexessel, de automata módban (irgumburgum!) fotózol, akkor keresd meg a SPORT módot. A mozgó ember ikonra állítva a gép olyan beállításokat fog használni, hogy a mozgó témák is jó eséllyel élesek lesznek.

Ha nincs ilyen módod, akkor használd az automata üzemmódot, de állítsd a gépet sorozatfelvételre. Ilyenkor a lenyomva tartott exponálógombbal másodpercenként 3-15 (elég nagy a szórás, ez tény) képet készíthetsz, amikből kis szerencsével akár több is éles lesz. Sőt, ilyenkor lehet óriásmázlival tökjó pillanatokat is elkapni J

Ha a géped alkalmas manuális beállításokra is, akkor pedig tessék elővenni a használati utasítását és kikeresni, hogy melyik gomb mire jó. Ott meg fogod találni azt is, hogy hogyan tudsz kellően rövid záridőt állítani ahhoz, hogy gyönyörű éles képeket kapj!

Jó gyakorlást, csütörtökön pedig hozom a januári fotós kihívást, amiben jól fognak jönni  a fentiek!  :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Szöllősi-Kiss Orsi fotós, gyermekkora óta rajong a fényképezésért, a ritka pillanatokat, különleges hangulatokat megörökítő fotókért. A Mamarazzafoto.hu, a Foodfolio.hu és a Prodotti.hu honlapok szerzője. A fényképezést gyermekfotó tanfolyamon, ételfotó tanfolyamon valamint tárgyfotó tanfolyamon tanítja. Az online fotótanfolyamok mellett készít könyvekhez illusztrációt, weboldalakra termékfotókat, reklámfotókat, valamint a Ringier Axel Springer kiadó gasztromagazinjainak ételfotósa..

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This