fbpx

Minden hónap első keddjén egy olyan apró fotós ötletet adok neked, amit bármilyen fényképezőgéppel tudsz alkalmazni, és a fotóid mindig egy-egy aprócska lépéssel jobbak lesznek.

Sziasztok Scrapobookosok!

A Scrapbook naptár és a fotós kihívás februári témája a farsang, amit a kellően szerencsések a velencei vagy a riói karneválon, szabadtéren ünnepelnek.

Mi meg, akik itthon maradtunk, megyünk az oviba, iskolába a gyerekekkel, és készülhetnek a fotók zárt helyen, rossz fényviszonyok között. Szerintem ez utóbbi csapat a nagyobb, úgyhogy nekik jön most egy kis segítség.

Februári fotós tipp Orsitól

Tükörreflexes géppel készült fénykép, természetes fény, balra 1 méterre az ablaktól.

Fényképezés rossz fényviszonyok között

A fényképezés alapfeltétele, ahogy azt a neve is mutatja, a fény. Lehet ez a fény egy pislákoló gyertya, antik olajlámpás, profi stúdióvilágítás, vagy éppen a Nap, rengeteg lehetőség van. Egyetlen dolog van, amit nagyon nem szeretek, az pedig nem más, mint a fényképezőgép beépített vakuja. Persze, ezzel is lehet trükközni, de a hagyományos módszer, miszerint szembevakuzzuk a gyereket, mit nekünk egy kis piros szem, az felejtős. Csúnya, na. Nincs ezen mit szépíteni.

Helyezkedj!

Tök egyszerű módszer, bármilyen eszközzel fényképezel, remekül működik, csak egy ablak kell hozzá: helyezkedj úgy, hogy a gyerkőc vagy szemben legyen az ablakkal, vagy legalább oldalról érje a kinti fény, és lehetőség szerint minél közelebb legyetek az ablakhoz, 10 méterre tőle már nem nagy segítség. Ja, hogy ez gondolatnyival nagyobb feladat, mint egyszerűen megnyomni az exponálógombot, vakuzni, aztán kész is a kép? Igen. De szebb is lesz a fotód! :)

Használd a gép beállításait!

Emlékszel még arra, hogy gyerekkorunkban 200-as és 400-as film közül lehetett választani? Nem? Sebaj :) Ezek a számok nagyon leegyszerűsítve abban segítettek, hogy a 400-ast használtuk rossz időben, a 200-as meg nyáron. Ehelyett teremtették meg a hős fényképezőgépfejlesztők az ISO-t, amit ha nem is az egekig, de jó magasra emelhetünk, hogy rossz fényviszonyok között is elfogadható képek készülhessenek. Ha van manuális beállítási lehetőség a gépeden, akkor állítsd ISO1600-ra! Ez a legtöbb modern gépen még nem okoz zavaró szemcsésedést, de megoldja a vakuhiányt! Ha az ISOt lehet állítani a gépeden, akkor a rekeszt és a záridőt is, és nagyon remélem, hogy meg is teszed ezeket, nem automatán kattogtatsz! :)

Vakuzz!

Na nem úgy! Nem a beépített vakuval! Ha van rendszervakud, használd! Tedd rá a gépre, fehér és nem túl magas plafon esetén állítsd felfelé, egy kis fehér lapkával irányítsd előre a fényt, ettől kapsz elegendő szórt fényt. Tudom, hogy macera a gép mellé még vakut is cipelni, de ha már van, akkor használd! Sokkal szebb lesz a végeredmény!

Vakuzz!

Igen, úgy. Ha sötét van, nincs ablak, nincs rendszervakud, se nagy fényerejű objektíved (ha van, akkor nyilván tudod használni is, ezért erre nem tértem ki), de mindenképpen fényképezni szeretnél, akkor nincs mit tenni, használd a beépített vakut. A farsangi bulin elképzelhető, hogy találsz sütőpapírt, muffinpapírt, ezt tedd elé, hogy ne villanjon akkorát és kicsit szórd a fényt. Ez segít abban is, hogy ne legyen piros a gyerkőc szeme, és ne legyen túl fehér, vonásoktól mentes a pofija!

Arra is figyelj, ha egy mód van rá, hogy a gyerek mögött közvetlenül ne legyen fal, amire a beépített vaku erős fénye durva árnyékot rajzol.

 

Februári fotós tipp Orsitól

Telefonnal készült fénykép, másfél méterre az ablakkal szemben.

Akármivel is fotózol a farsangon, legyen az eszköz feltöltve! Pláne, ha vakuzni is akarsz, mert nagyon fogyasztja a teló és a fényképezőgép akkuját is! És legyen hely a memóriakártyán! Tudom, hogy triviális, de hallottam én már olyan kérdést ovis ballagáson anyukától, hogy „Te apaaa, mit jelent az, hogy memorikárd full?” De erről majd legközelebb :)

Farsangoljatok, fotózzatok, a képeket meg szeretettel várom a februári fotós kihíváson!

Szöllősi-Kiss Orsi fotós, gyermekkora óta rajong a fényképezésért, a ritka pillanatokat, különleges hangulatokat megörökítő fotókért. A Mamarazzafoto.hu, a Foodfolio.hu és a Prodotti.hu honlapok szerzője. A fényképezést gyermekfotó tanfolyamon, ételfotó tanfolyamon valamint tárgyfotó tanfolyamon tanítja. Az online fotótanfolyamok mellett készít könyvekhez illusztrációt, weboldalakra termékfotókat, reklámfotókat, valamint a Ringier Axel Springer kiadó gasztromagazinjainak ételfotósa..
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This