fbpx

Sziasztok Scrapbookosok!

A hónap témája a világ jelenlegi legnépszerűbb fotótémája, ami szerintem már simán megelőzte a nyaralást és a karácsonyt is, ez pedig nem más, mint a szelfi. Elképesztő karriert futott be a szelfikészítés, hiszen pár éve még a szó sem létezett, ma pedig csak az Instán 299 358 773 fotó van #selfi hasgtaggel. (#christmas 87 277 024 , #holiday 72 856 715) És ugye mindannyian tudjuk, hogy a tökéletes és publikálható szelfi minimum egy tizes sorozat része, sőt vannak olyanok is, akik nem osztják meg a képeiket, így az elkészített szelfik száma kb megbecsülhetetlenül rengeteg J

 

Szépítés

Kezdjük a kamera beállításánál, vagyis a szelfikamerákba épített szépítés funkcióval. Nagyon el lehet csúszni vele, és nagyon sokan el is csúsznak. Tök jó, hogy a program segítségével szebb lesz a bőr, nagyobb a szem, de azért próbáljunk a realitás talaján maradni. A 10-es skálán max 5-ig húzd a szépítés csúszkát, úgy még tényleg előnyös a végeredmény, de felette, amikor már csak egy vonások, ráncok, érzelmek nélküli viaszbaba néz ránk az indokolatlanul hatalmas szemeivel, az gáz. Viccnek persze jó, de pl önéletrajzba csak akkor tedd bele, ha biztosan nem akarod, hogy komolyan vegyenek.

A szög

Próbáld ki, hogy több szögből is lefotózod magad! Alulról vaskos állad, felülről méretes homlokod, túl közelről pedig óriási krumpliorrod lesz J Szóval, ha egy hétköznapi, de előnyös szelfit szeretnél, igyekezz nagyjából szemmagasságból, vagy 1-2 centivel feljebbről fotózni magad, így nem lesz tokád, picivel nagyobb lesz a szemed, de még nem annyira, hogy torzzá vagy nevetségessé válj. És ha van, bátran használj szelfibotot! Először tök cikinek éreztem, még a vásárláskor is csak feszengtem, de igazából jó kis találmány, hiszen meghosszabbítja a kezedet és az önarcképeknek csak jót tesz, ha nem 5, hanem 55 centiről készülnek. Csoportos szelfiknél meg szinte elmaradhatatlan, figyeld csak a havi kihívást! J

 

Májusi fotós tipp Orsitól

A világítás

A telefonokon talán még nem általános a szelfikamera melletti vaku, de ha a te készülékeden van, akkor se használd! Vannak olyan divatfotók, ahol telibevakuzzák  a modell arcát, de ott a gép mögött egy fotós áll, fényképezőgéppel és különféle fényformálókkal felszerelkezve, kész világítási koncepcióval a fejében. Mi, hétköznapi szelfizők hagyjuk a vakut, mert csúnya árnyékokat vet, egyes pontokat durván kiemel, és a piros szem sem előnyös.

A természetes fény tökéletesen megfelel. Ha lakásban vagy, menj az ablak közelébe, de úgy, hogy ne süssön rád direkt nap. Ha kicsit oldalról kapod a fényt, még szebb lesz az eredmény!

A szabadban olyan helyet válassz, ahol nem hunyorogsz a szemedbe sütő naptól! Keress árnyékos helyet. Ha olyan szelfit szeretnél, hogy a háttérben valamilyen érdekességgel örökítenéd meg magad, akkor arra figyelj, hogy te és az adott pl épület ugyanolyan világítást kapjon! Ha te árnyékban vagy, de az épületet beragyogja a nap, vagy fordítva, akkor sajnos nem lesz igazán szép a kép, mert a teló kamerája nem tudja jól kezelni a nagy kontrasztokat.

Háttér

Ha már szóba került, hogy a fotón nemcsak te vagy érdekes, hanem a háttér is, akkor erről is ejtsünk pár szót. Figyelj, hogy a fejedből ne álljon ki villanyoszlop, ne takard ki pont a lényeget, vagy ne vicceljen meg valaki azzal, hogy beleugrik a szelfidbe! Ezek egyébként tök viccesek is tudnak lenni, de ha csak otthon veszed észre, hogy a nyaralási képeiden nemkívánatos elemek vannak, az kellemetlen.

Grimaszok

Bátran fejezd ki az aktuális érzelmeidet, hiszen valami oka csak van, hogy éppen abban a pillanatban akarod megörökíteni magad! A fotó céljától függően lehet idétlenkedni, grimaszokat vágni, viccelődni, csak egyet hadd kérjek, ezt a rémes kacsacsőrös csücsörítést felejtsük már el! Ha nincs különösebb aktualitása a képnek, akkor mosolyogj! A mosoly mindenkinek jól áll, szimpatikussá tesz, és a többiek is szívesebben nézik a mosolygós arcodat, mintha semmi érzelmet nem látnának rajtad!

Tükrös szelfi

Vannak helyzetek, amikor kevés a szelfi kamera, mert pl egészalakos vagy teljes felsőtestes képet szeretnénk, ilyenkor készülnek a csodálatos tükrös szelfik. A szelfibot sok esetben segíthet, de ha az nincs, tényleg marad a tükör. Ilyenkor is figyelj a környezetre, mert rengetegszer látom, hogy ezek a képek a fürdőszobában készülnek, és egyrészt minden van a háttérben, aminek nem lenne ott semmi keresnivalója, másrészt a tükör is vizes, vízköves, ami aztán az arcodon lévő foltok formájában jelenik meg a képen.

A tükrös képek másik gyakori, de minimális odafigyeléssel kiküszöbölhető hibája, amikor az előrenyújtott, telefonos kéz egyrészt aránytalanul nagy a képen, másrészt kitakarja a szelfiző jelentős részét.

Ha ezt a pár egyszerű tanácsot megfogadjátok, biztos, hogy szuper szelfiket fogtok készíteni! Szükség is lesz erre, hiszen a májusi fotós kihívásban is ez lesz a feladat! J

Szöllősi-Kiss Orsi fotós, gyermekkora óta rajong a fényképezésért, a ritka pillanatokat, különleges hangulatokat megörökítő fotókért. A Mamarazzafoto.hu, a Foodfolio.hu és a Prodotti.hu honlapok szerzője. A fényképezést gyermekfotó tanfolyamon, ételfotó tanfolyamon valamint tárgyfotó tanfolyamon tanítja. Az online fotótanfolyamok mellett készít könyvekhez illusztrációt, weboldalakra termékfotókat, reklámfotókat, valamint a Ringier Axel Springer kiadó gasztromagazinjainak ételfotósa..
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This