fbpx

Sziasztok Scrapbookosok!

Ebben a hónapban az Instagramról szeretnék egy pár szót szólni, mert bár tök egyszerű, mégis kevesen használják a képszerkesztési lehetőségeket.

Amikor 2010-ben elindult az Insta, az volt a koncepció, hogy a mobiltelefonnal készült fotókat könnyedén lehetett retusálni (értsd szűrőkkel csinosítani, aminek vajmi kevés köze van a retusáláshoz) és azonnal megosztani őket. Időközben a felhasználók igényei és a felület is változott, ma már rengeteg a fényképezőgéppel lőtt, tökéletesre retusált profi fotó.

Szerintem kár, hogy így van, mert a mobilos képek tökéletlenségének is megvan a maga bája, ennek ellenére én is többnyire készre szerkesztett fotókat töltök fel.

Akármilyen képet osztasz is meg, egy kis utómunka mindig jót tesz, és erre az Instán 2 lehetőséged van. Az egyik, hogy az előre elkészített szűrők közül választasz. Ezek a szűrők néhány kivételtől eltekintve nem feltétlenül szépek, talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy már nem is olyan nagyon divatosak. Azt javaslom, hogy inkább a finomabbak közül válogass, és ha nagyjából tetszik a hatása, de túl erősnek érzed, csökkentsd az erősségét: ha rákattintasz a választott szűrő nevére, előjön egy kis csúszka, aminek a segítségével, 0 és 100% között változtathatod a filter erősségét. Az 50% általában bőven elég.

 

Eredeti fotó (szerkesztés nélkül) | Júliusi Fotós Tipp Szöllősi Kiss Orsitól
Szerkesztés utáni fotó | Júliusi Fotós Tipp Szöllősi Kiss Orsitól

A másik, szerintem sokkal jobb lehetőség a szerkesztés. Itt teljesen a saját ízlésed szerint alakíthatod a képet, és ha ügyesen használod, a végeredmény nagyon szép, természetes hatású kép lesz.

A rendelkezésre álló lehetőségek egyértelműek, fényerő, melegség, címke, szerintem nem kell őket magyarázni. Ami nagyon hasznos, de könnyen el lehet vele csúszni, az a kontraszt, a telítettség és az élesítés. A kontraszt szinte mindig növelhető egy kicsit, mert az Instagram feltöltéskor ront a képek minőségén, és egy kis kontrasztnövelés visszahozza az életteli színeket. A telítettség csodaszép mély, telt színeket ad a képnek, de ha túlzásba viszed, csúnya, erős narancsos árnyalata lesz a fotónak. Különösen ételt vagy embert ábrázoló képeknél figyelj erre! A fakítás is egy tökjó lehetőség, szerintem a reggeli fotóknak kifejezetten kellemes hangulatot ad a fehér fátyol. Az abszolút kedvencem azonban az élesítés. A számítógépen tűéles kép is veszít az élénkségéből netre töltve, de ezzel az opcióval egészen jól vissza lehet hozni az eredeti állapotot. Vigyázz azonban, mert ha túlszalad, durván látható lesz, hogy belenyúltál a képbe, mert apró fehér pixelek jelennek meg a fotódon. 35-50% között már nagyon hatékony, de még nem szembetűnő a változtatás, ezért javaslom, hogy ebben a tartományban használd az élesítést, de a többi szerkesztési lehetőséget is.

Hadd lássuk, ki mennyire szereti a filtereket, kommentben mutassátok meg az Insta oldalatokat! :D

 

Eredeti fotó (szerkesztés nélkül) | Júliusi Fotós Tipp Szöllősi Kiss Orsitól
Szerkesztés utáni fotó | Júliusi Fotós Tipp Szöllősi Kiss Orsitól
Szöllősi-Kiss Orsi fotós, gyermekkora óta rajong a fényképezésért, a ritka pillanatokat, különleges hangulatokat megörökítő fotókért. A Mamarazzafoto.hu, a Foodfolio.hu és a Prodotti.hu honlapok szerzője. A fényképezést gyermekfotó tanfolyamon, ételfotó tanfolyamon valamint tárgyfotó tanfolyamon tanítja. Az online fotótanfolyamok mellett készít könyvekhez illusztrációt, weboldalakra termékfotókat, reklámfotókat, valamint a Ringier Axel Springer kiadó gasztromagazinjainak ételfotósa..
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This