fbpx

A scrapbooktechnika egyik klassz alkalmazási területe a képeslapkészítés. Tudtad, hogy nálam is úgy kezdődött, hogy a scrapbookban is használt különféle trükköket alkalmaztam képeslapjaim összállításánál, amikor még azt sem tudtam, hogy létezik scrapbook? De mik is ezek? Például a színek összehangolása, a rétegzés, a fókuszteremtés, az, hogy „címet” adunk a munkánknak – hiszen ki látott már képeslapot üdvözlőszöveg nélkül? Továbbfejlesztve most ezt a pár alapelvet, amit a scrapbooktechnikából ismerhetsz és a képeslapkészítésnél is alkalmazhatsz, most egy másik klassz területtel szeretném fúzionálni ezt az örömötadó tevékenységet: festett hatású Sizzix kivágatok készítésével turbóztam fel két üdvözlőkártyát. Ezek elkészítését (plusz egy bónusz képeslapét) mutatom be ebben a bejegyzésben.

Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával

Azért, hogy megkönnyítsem a dolgodat, leírom hogyan dolgoztam, hogy ha tetszik neked ez az technika te is el tudj készíteni egy hasonlót otthon.

Festett hatású Sizzix kivágatok készítése

Akvarelltechnikához, azaz akvarellfesték, vízfesték, akvarellceruza használatához a kívánt hatás eléréséhez speciális papírra lesz szükséged: akvarellpapírra. Ezek a papírok különleges nedvszívóképességgel rendelkeznek. Kifejezetten akvarelltechnikához gyártják őket, hogy a művészi hatás – akár kisebb projekten akár egy egész festményen szeretnéd elérni – mindenképp érvényesülhessen és sikerélményt adjon számodra.

Az alábbi két képeslapnál egyrészt a háttérhez használtam akvarellpapírt, másrészt a motívumokat is ebből vágtam ki Sizzix vágógéppel – így nagyszerű volt rájuk festeni az akvarellceruzákkal. Az akvarell színesceruzák lényege, hogy áttetsző felületet adó, tiszta árnyalatú, különlegesen finom pigmentport tartalmaznak, amelyek különböznek a közönséges színesceruzákban található színezett pigmentektől. Ezért segítségükkel kezdőként de gyakorlott alkotóként is csodálatos, művészi hatást érhetsz el, hiszen csekély víz hatására is könnyen, gyorsan és egyenletesen oldódnak. Úgy alakul ki a vízfestékhatás, hogy a színezett (satírozott vagy rajzolt) vonalakat nedves ecsettel vagy tartályos ecsetből kifolyó vízzel egybemosod. Mivel, mint írtam könnyen oldódik, nagyon látványos lesz az eredmény. Ezt láthatod az alábbi két képeslapon is.

 

Csizmás képeslap

Hogy kerül a csizma az „asztalra”? Amikor ezt a Sizzix vágókést megláttam, először meglepődtem, hiszen a valóságban még sohasem láttam, hogy gumicsizmát valaha is vázának használtak volna. De, miért is ne? Kreatív világban élünk, nem igaz? Miért ne lehetne váza egy levitézlett, de még jó állapotban lévő, tiszta gumicsizmából és kerülhet bele akár egy ölnyi virágcsokor is. Nos, az örök talány tehát megoldva: így kerül a csizma az asztalra.

Just a Note to Say Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával
Részletfotó Just a Note to Say Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával

Először a hátteret alakítottam ki, enyhe satírozással. A kék ceruzafoltot ezután tartályos ecsetet használva megnedvesítettem és egy felhőszerű alakzatot készítettem. Majd a csizmát és a virágokat is kiszíneztem. A csizmánál törekedtem arra, hogy árnyalással háromdimenziósabbá tegyem a formáját.

Szobanövényes képeslap

Nagyon megtetszettek ezek a formák, de először nem tudtam, milyen kompozíciót alakítsak ki velük? Plusz, milyen témához illik majd ez a három virág? Mivel épp nem volt magyar nyelvű feliratom, viszont angol nyelvű bélyegzőm igen (Get Well Soon – Gyógyulj meg hamar!), azzal nyomdáztam egyet. Ennek a képeslapnak az volt a küldetése, hogy vele gyógyulást kívánjak egy nagyon kedves közeli ismerősömnek. A virágokat ezután „polcra” helyeztem és már kész is volt a kompozíció.

Get Well Soon Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával
Részletfotó Get Well Soon Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával

A három szobanövényhez az összes fellelhető zöld árnyalatot kihasználtam, amit csak az akvarellceruza-készletemben megtaláltam. Világos, sötét, élénk és halványabb, mind szerepet kapott, hogy ezzel is látványosabb és még élőbb hatású legyen a virágok sora. Klassz volt látni, ahogy egy fehér papírból Sizzix-szel kivágott „sima” motívum életre kelt. Te is egyetértesz velem abban, hogy ezek festett hatású Sizzix kivágatok mennyire nagyszerűen érvényesülni tudnak egy képeslapon?

Bónusz: Domborított képeslap

Bár ezen a képeslapon egyáltalán nincsenek festett hatású Sizzix kivágatok, mégis megosztom a készítését. Ennek az az oka, hogy a fenti, három képeslapot tartalmazó csoportkép egy workshopomhoz készült és így szerepel a képen – már nem akartam újrafotózni és így aztán e leírásból sem kihagyni.

Be a Dreamer Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával
Részletfotó - Be a Dreamer | Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával

Ehhez a képeslaphoz egy csodálatosan szép domborítómappát használva domborítottam a fehér kartont, majd bélyegeztem az üdvözlő feliratot (Be a Dreamer – Álmodj nagyot!). Ezután már csak egy kis glitteres karton, egy színes scrapbookpapírdarab és kész is volt. Az alábbi képen magyar nyelvű változatát is elkészítettem: Szép napot! hirdeti a jókívánságomat a felirat. De készült már ugyanezzel a dizájnnal Boldog szülinapot feliratú is (erről most nem hoztam képet).

Az alábbi képeken a képeslapokhoz használt Sizzix vágókéseket és a domborítómappát láthatod.

  • Sizzix Thinlits Die Set 17PK – Rain Boot Planter #663322
  • Sizzix Thinlits Die Set 4PK – Hanging Planter #663321
  • Sizzix Textured Impressions Embossing Folder – Botanicals #662606
Sizzix Die Just a Note to Say Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával
Sizzix Embossing Folder Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával
Sizzix die Get Well Soon Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával

Az alábbi képeket az említett képeslapkészítő alkalomon készítettem. Láthatod, hogy a résztvevők is, akik maguk is először próbálták ki az akvarelltechnikát, milyen klasszul elkészítették a képeslapjaikat. Bátorítalak téged arra, hogy ha még nem próbáltad, te is használj fel festett hatású Sizzix kivágatokat képeslapjaidhoz, mert fantasztikus lesz a végeredmény. Művészi hatás – házi módszerekkel.

Nézd végig a képeket. Kattintásra megnyílnak nagyban.

Csoportkép Budaházi Brigitta: Sizzix kivágatokkal díszített képeslapok vegyes technikával

Remélem, hogy inspirálónak találtad ezt a bejegyzést. Ha hasznosnak találtad ezt a posztot, bátran mentsd el a Pinterest mappádba vagy oszd meg a Facebook ismerőseid között, hátha ők is rájönnek, hogy a festett hatású Sizzix kivágatok készítése nem is olyan nagy ördöngösség. A megosztáshoz az oldalt megjelenő kis ikonokat is tudod használni. Köszönöm szépen, ha hírét viszed!

Ha kedvet kaptál te is az alkotáshoz, a hozzávalókat megvásárolhatod tőlem, a Scrapbook Webáruházban. Ott ugyanezeket az alapanyagokat más színben is ki tudod választani. Ha pedig pontosan ugyanilyen képeslapokat szeretnél készíteni, az alábbi termékképekre kell kattintanod és máris berakhatod őket a kosaradba. 

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!