fbpx

Ebben a bejegyzésben pár olyan témaötletet hoztam, amit elkészíthetsz a kedvesednek akár a közelgő Bálint/Valentin nap apropóján, de, ha nem ünneplitek, akkor az évfordulótokon, születésnapján vagy „csak úgy” is meglepheted őt valamelyikkel. Ezek (egy-két kivétellel) nem igényelnek sem óriási idő vagy energiaráfordítást, sem pedig jelentős anyagi költséget. Ha már van otthon egy minimális készleted scrapbookpapírokból és kellékekből, gyorsan összeállíthatod a legtöbbjüket.

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta

A fenti képen látható képeslapok, minialbumok, különféle tárgyak valódi céllal készültek: minden, ami a fotón szerepel, átadásra került hol Bálint nap alkalmából, hol pedig az évfordulóink valamelyikén – a férjemet leptem meg velük, aki gondosan őrzi őket azóta is. Nézzük, mi látható a fotón?

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyfa díszítés 05 scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyfa díszítés 05 scrapbook oldal

Készíts képeslapot!

Lepd meg a kedvesed egy képeslappal, amibe egy verssort, vagy egy egész ódát is beleírhatsz. A képeslapnak nem kell nagynak lennie, borítékra sincs szükség, hiszen egy férfi tuti nem teszi el emlékbe, hacsak nem turbóztad fel azt is.

Alapszíneknek ajánlom a pirosat, sötétbarnát, bordót, natúr színeket. Kiegészítő színként én valahogy mindig fekete-barna árnyalatokat használok. Ilyen színű kartonokat, scrapbookpapír-darabokat, matricákat szalagokat választok. Egyszer használtam olyat, amiben rózsaszín is volt, de, szerintem többször nem fogok, valahogy nem az én színem, legalább is szerelmetes kontextusban jobban szeretem a drámai színösszeállításokat.

Milyen legyen a kinézete? Döntsd el, hogy mi fog dominálni a borítón? Nálam láthatsz bélyegzővel nyomdázott szívet, Sizzix vágógéppel vágott szárnyas szív motívumot, matricát, lyukasztott „love” feliratot, de, domborított szívet is, valódi galambszárnyakkal. Ha megvan az alapmotívumod, válassz olyan alátétet, amin kellő kontrasztot kap ez a kis részlet. Ha van kedved, dobd fel egy eltérő texturával: szalagdarab, fém csőszegecs, de nálam ilyen célt szolgált a madártoll is. A matt színeket feldobhatod egy kis csillogással (nálam egy arany csillag egy másik kártyán pedig arany színű kontúrfilc vonalak), vagy épp fehér zselés toll firkákkal is. Szép lesz, főleg, ha beleteszed szíved-lelked!

Még egy tanács: ha rám hallgatsz, nem nyomtatod, hanem szigorúan kézzel írod majd soraidat!

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Kicsoda a Mikulás? digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Melyik a legszebb karácsonyi dekoráció? digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Kicsoda a Mikulás? digitális scrapbook oldal

Készíts scrapbookoldalt!

Állíts össze ajándékba egy scrapbookoldalt, mely egyben egy szerelmi vallomás. Ha fotót is teszel rá, akkor lehet úgy, hogy a képen vagy csak ő, vagy csak te, vagy pedig mindketten szerepeltek. Írj mellé egy kommentár kártyára vagy egy rejtett zsebbe csúsztatott naplólapra néhány szerelmes sort.

Az első oldal címe: Csak veled érzek igazinak mindent. Az oldal tulajdonképpen egy visszatekintés a legelső évünkre és a római nászutunkra. Üzenete pedig (amit egyébként egy kis kártyára írva a jobb felső sarok rejt),  hogy számomra vele lett igazi minden. Mivel díszítettem? A vízfestékkel festett, majd kivágott kacskaringós díszítőelemek elkészítése volt a legnagyobb „munka” ennek az oldalnak az összeállítása során. Ezután a papírrétegek felragasztását követően középen 4 helyen kilyukasztottam, csőszegeccsel kereteztem a lyukakat és átfűztem rajtuk egy szalagot. Ezzel egy kicsit érdekesebb és plasztikusabb lett az oldal.

A második oldal címe: Köszönöm, azt, hogy veled élhetek. A papírt, amire írtam, s, amit a nagy natúr színű tasak rejt, a többrétegű papírdíszítés és a fotó alatt, egy régi kalendáriumból téptem ki. A dátum pont az évfordulónk napja. A szöveg pedig néhány kedves sor, amelyben köszönetet mondtam az eddigi évekért. Mivel díszítettem? Maradék papírcsíkokkal, filcdíszekkel, címkével, fémszívvel. Színvilágában pasis – megint a barnák, natúr színek dominálnak, tettem bele kéket is, meg, azért pirosas-bordós elemeket is. Került rá kontraszt céljából és a texturákat keverendő gomb és szaténszalag. Kézzel írtam rá és az üzenetet sem nyomtattam. Javaslom, ha ezt a megoldást választod, tégy te is így.

A harmadik oldal címe: Így lettünk család. Ezen a nagyon egyszerűen elkészíthető oldalon 5 mérföldkövet jelképező fotóban és a képek alatt pedig képmagyarázatként, pontokba szedtem a fontos dátumokat, eseményeket. Az elrendezés szigorúságát oldják a kézzel írt sorok, a firkált vonalak. Ezek egyúttal még személyesebbé teszik az alkotást. Ennek mintájára biztos, hogy neked is sikerülni fog összeállítani ezt az egyszerű emlékoldalt – a siker pedig garantált, a legférfiasabb arc is felderül majd a látványától!

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyeste 2008. digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyeste 2008. digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Advent digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Advent digitális scrapbook oldal

Állíts össze egy minialbumot!

Együtt töltöttetek már néhány évet? Vagy néhány hónapot? Szívesen emléket állítasz ennek? Készíts egy icipici minialbumot: válassz ki minden évből/hónapból egy képet, írd le, mikor készült, s ragassz be a kis album minden oldalára egyet. Ne spilázd túl. Legyen egyszerű, beszéljenek helyetted a képek. Én az én ilyen kis albumom végére csak annyit írtam: „Minden év számított. Köszönöm.” Majd felsoroltam az éveket.

Vagy egy másik albumötlet: összegyűjtöttem azoknak a helyszíneknek a képét, ahol valahol „először” történt valami a megismerkedésünk hónapjaiban: az első találka, az első étterem, az első mozi, az első kézfogás helyszíne… Egy délután alatt, ha szerencsések vagy, le tudod fotózni. A kivitelezésben én itt több időt szántam az album összeállítására, de stílusod alapján, akár egyszerűbb is lehet. Nagyon meg fog lepődni a párod, ha ezeket a helyszíneket egybegyűjtve átnyújtod neki. S, amit kifejezel vele, az az, hogy még mindig értékeled, az egészet, az elejétől fogva. Öröm lesz ám, Neked is összeállítani! Ne hidd, hogy csak ő fog neki örülni – ezzel én is így vagyok, bizony. Mai napig nagyon szeretem lapozgatni. :P

A színek nálam megint a férfias barna-sárga-kék-zöld palettáról ugrottak az albumba. Ilyen papírokat, díszítőelemeket, filcvirágokat választottam. Feketével tintáztam a papírszéleket, s fekete indákat bélyegeztem mindenhová. Rusztikus az egész, jó lapozgatni.

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Kicsoda a Mikulás? digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Öröm - scrapbookoldal

További ötlet

Gyűjtsd össze a közös számaitokat és készíts egy CD-borítót!
Jó, ma  már kevésbé hallgatunk CD-t, inkább USB-s stick-eken vagy mp3 formátumban tároljuk a számokat, szóval ez a formátum ma már kissé idejét múlt. De, akkor csináld meg más formátumban. Ha leülsz átgondolni, bizonyára feljön néhány szám a múltból, amit jó lesz újra együtt meghallgatni. A hordozót (én a CD-t) aztán egy zsebes tokba rejtheted, bele egy közös kép, kívülre rákerülhet a felirat: A mi dalaink, s már adhatod is át! Én, az enyémhez szintén itthoni alapanyagokat használtam. A lényeg úgy is az, ami benne van! Értéket adsz – emléket, ami nem pénzben mérhető.

Ha kedvet kaptál a fenti scrapbookjaim alapján, hogy te is összeállíts egy vagy több emlékoldalt, minialbumot, képeslapot a kedvesednek – csak úgy, szeretetből, ne habozz, láss hozzá próbáld ki milyen érzés a szerelemről alkotni! Ismét csak azt tudom írni, ne felejtsd el: ezt senki nem fogja megtenni helyetted. Te viszont nagyon is sokat tehetsz érte, hogy ezek a később kincset érő emlékek ne merüljenek feledésbe.

Öszintén bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom az alkotáshoz!

Tipp: Ha nincs otthon szerelmes témájú papírod, díszítőelemed, érdemes legörgetned ennek a cikknek a végére és kihasználnod az akciónkat. Ugyanis a Scrapbook Webáruházban pont kedvezményesen vásárolhatók a szerelemes témájú hobbikellékek!

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, oszd meg a Facebookon vagy szólj hozzá és fejtsd ki véleményed!
Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!