fbpx
Hogyan készül a téli scrapbook oldal | Scrapbook.hu
Elmúlt az advent, túl vagyunk a Karácsonyon, a Szilveszteren. Elérkezett az idő, hogy más aktuális scrapbook téma után nézzünk. Ilyenkor körülvesz bennünket a zimankó, szívesen sétálunk a hóban, végre itt a hógolyózás, szánkózás, síelés, korizás ideje! Készíts ezekről a téli scrapbook oldalt! Ebben a cikkben ötleteket adok, hogyan állítsd össze téli témájú scrapbook alkotásaidat.

Nézzük először a témát!

Készültek mostanában havas képeid? Túrd fel számítógéped merevlemezét vagy a DVD-re gondosan kimentett fotógyűjteményedet és keress rajtuk kültéri, havas képeket! Leesett az idei első hó? Ragadj fényképezőgépet és fényképezz, készíts aktuális havas fotókat. Íme néhány fotó- és egyben scrapbooktéma:
N
Első hó: képek a havas tájról vagy amint lépdelsz a friss hóban, gyermeked első lépései a hóban.
N
Hólapátolás: ha gyermek teszi, jó móka, ha felnőtt, emlékezetes emlék.
N
Téli sportok, családi alkalmak: szánkózás, síelés, korcsolyázás
N
Játék a hóban: hógolyózás, hóemberépítés, hóangyal-rajzolás, csúszkálás, botladozás, hempergés a hóban.
N
Téli séták: családi képek a havas tájon.

Milyen színeket használj?

Természetesen többnyire a fehér uralkodó szín szokott lenni a téli összeállításokon. Kézenfekvő a hideg színek alkalmazása, mint a kék, türkiz, a halvány fagyos árnyalatok. De ettől még nem feltétlenül kell ragaszkodnod a konvenciókhoz! Hiszen, sokszor mondjuk, a scrapbooknak pont, hogy nem szabadna a konvenciók által behatárolt önkifejezési formává válnia! Az a lényeg, véleményem szerint, hogy egyedi stílusban alkoss, egy ihletett pillanatban ugyan ki mondja meg nekünk, hogy egy téli scrapbook oldal háttere csak fehér lehet? Inspirációs mappánkba szép számmal gyűjtöttem olyan oldalakat, amelyek színes háttérre készültek, s egyáltalán nem az imént felsorolt színekből válogattak alkotóik! Vannak rózsaszínű, zöld, fekete, natúrszínű és piros színű téli oldalak is! Amit tanácsolhatok, hogy elsősorban a hangulatkeltésre figyelj a színek kiválasztásánál, s másodsorban pedig a fotó színeire. Nézd meg a fényképeidet alaposan és döntsd el, e köré milyen hangulatot szeretnél felépíteni!
Budaházi Brigitta: Ketten a meseerdőben | Scrapbook.hu

Milyen legyen az alkotásod hangulata?

Ha a hideget szeretnéd hangsúlyozni, legyen a fehér vagy esetleg egy, a hideg színpalettából származó szín az uralkodó. Ha inkább a vidámságot, a téli mókát akarod középpontba helyezni vagy épp melegség tölti el a szívedet az adott fényképek láttán, nyúlj bátran meleg színekhez! Sokat segítenek ebben a téli témájú scrapbook papírok, bár nem feltétlenül kell csak és kizárólag téli készletekből válogatni! Sokszor nem is gondolnánk, milyen jó szolgálatot tesznek a régi maradék papírok. Légy nyitott a válogatás során, és ne kösd meg a kezed a mintázatok láttán! A papírokat ugyanis sokszor fényképek, más díszítőelemek takarják, vagy épp az öregítés miatt alig látszik belőlük valami. Mi tudjuk, hogy ott vannak esetleg „oda nem illő” minták, de mivel a papír szerepe a hangulatkeltés, az érzékeltetés, a későbbi szemlélő nem biztos, hogy ki fogja szúrni, hogy a kék árnyalatú papírnak, amit odatettünk, mondjuk pici hullámok adják a mintáját.

Válogass a díszítőelemek és motívumok között!

Ha tél, akkor hópehely, na, ez az egy, az biztos, hogy jó, ha van kéznél! Szinte kivétel nélkül minden oldalon találunk legalább egyet a téli témájú scrapbook oldal ötletgyűjteményünkben. Esetleg csillag, ha nagyon nem stílusunk a hópelyhek szerepeltetése. Ezen kívül a hókupacokra emlékeztető hullámvonalak, a szél fújását idéző kacskaringók és indák, a szarvasok, fenyőfák, hóemberek és kesztyűk stílusos díszítőelemként szolgálhatnak téli témájú scrapbook oldalainkon és a minialbumok oldalain. A jégvirág juthat az ember eszébe ha csipkéket, áttört mintájú papírszél-lyukasztást, stancolt papírcsíkokat is elhelyezünk az oldalon.

Díszítőtechnikák, amelyek jól mutatnak téli scrapbook összeállításokon

Ha az alkotáson a papírszéleket téped, gyűröd, öregíted, akkor valószínűleg később majd a szabálytalan hóbuckákra és havas hegycsúcsokra gondol, aki meglátja. Ezért mindenféle textúra kialakítása jól mutat a téli témájú scrapbook oldalakon. Struktúrpasztát alkalmazhatsz közvetlenül az oldalon, használhatsz stencilt, vagy egy chipboard (lemezkarton) díszítőelemet is bevonhatsz vele. Jól érvényesülnek a téli oldalakon a csillámpor díszítések is. Hiszen, ilyenkor szikrázik a fény, havas közegben még inkább. Strasszokat, gyönytollal rajzolt pöttyöket, öntapadó félgyöngyöket is használhatsz, megannyi apró részlet, amitől még különlegesebb lesz az oldalad! A festékfröccsentés a szálló hógolyókat, hulló hópelyheket idézi, légy ebben is bátor! Persze, itt is fontos, hogy csak akkor, ha stílusodba még belefér. Ha bármi is idegen tőled, ne erőltesd.
Budaházi Brigitta: Hidegben | Scrapbook.hu

Sokfotós vagy egyfotós legyen, kommentárral vagy anélkül?

Az örök dilemma: hány fényképet tegyek az oldalra és legyen-e képaláírás (kommentár) vagy inkább hagyjam el azt? Sőt, már nem fért e bekezdés kezdő sorába, de odaírhattam volna, hogy legyen-e az oldalnak címe? Aki ismer, tudja rólam, hogy a kommentárt író scrapbookosok „oldalán állok” és mindenkit szeretek bátorítani arra, hogy igen, írja le néhány sorban, a gondolatait is az oldalra. Persze, nálam is van kivétel, mert van úgy, hogy eleve beszédesek a képek, nem akarom „túlmagyarázni”, de azt tanácsolom, ha egy adott élményről ez lesz az egyetlen scrapbook oldald (mondjuk biztosan nem tervezel még egy minialbumot is készíteni erről a képsorozatról), akkor írj néhány mondatot is a képek mellé. Ötlettárunkban, Pinterest mappánkban megtekinthető számos jó példa arra, miként helyezheted el ezeket a gondolatokat: kézírással, nyomtatva, szavanként szétvágott papírcsíkokra írva, cetlire avagy rejtett (fotó vagy papírréteg alá csúsztatott) kommentár formájában. A címfelirattal ugyanez a helyzet. Sokszor eleve segít az oldal témájának, üzenetének befogadásában, ha az alkotó címet is adott munkájának. Sőt, ezek a címfeliratok díszítőelemként szolgálnak és a fókuszteremtésben is segítenek. Gondold át, és adj akár egy plussz blikkfangot a címfelirat különleges kialakításával az oldalnak.

Oldal vagy minialbum?

Szóló scrapbook oldalakat vagy dupla oldalakat, de akár minialbumokat is szentelhetsz ezeknek a havas témájú emlékeknek. Igen, egy egész minialbum is megtelhet vele, ha sok képet készítettél. Sőt, több év szánkózásait is összefoglalhatod egy ilyen albumban vagy összeállításon!

Végül, ennyi ötlet után, nincs más hátra mint, hogy még egyszer szívből ajánljam ötletgyűjteményünk Pinterest mappáját, ahol legtöbb esetben a fent hivatkozott scrapbook alkotások eredetijéhez is eljuthatsz, amelyeket alkotóik töltöttek fel az Internetre. Öröm volt megmutatni ezeket a szép oldalakat, már maga a válogatásuk is teljesen lázba hozott, remélem, nem kevésbé hat majd rád is így egyben látva őket! Bízom benne, hogy cikkem hatására beindulnak benned a kreativitás csatornái, s minél több téli témájú scrapbook alkotást láthatok majd viszont!

Tudtad, hogy a Scrapbook Webáruházban külön leválogattuk téma szerint is a hobbikellékeket? A téli scrapbookoldalakhoz ajánlott scrapbookpapírok, alkotócsomagok, díszítőelemek és szalagok ebben a kategóriában találod: Scrapbook hobbikellékek téli témájú alkotásokhoz 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, oszd meg a Facebookon vagy szólj hozzá és fejtsd ki véleményed!

Az ehhez a cikkhez tartozó Pinterest mappánk megtekintéséhez kattints az alábbi képen a mappa nevére!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Ez a cikk eredetileg 2013. 01. 14-én jelent meg a Scrapbook.hu honlapon. Most a korszerűsített, felújított változatát olvashatod. A fent beágyazott scrapbook alkotások Pinterest mappánkra mutatnak. Egyes képek a Scrapbook.hu egykori nyilvános képgalériájából származnak. Alkotóik a képgaléria felhasználási feltételeinek elfogadásával hozzájárultak képeik nyilvános megosztásához. Előfordulhat, hogy még nem működik az eredeti alkotásra mutató link. A régi galéria visszaállításáig köszönjük türelmedet.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!