fbpx
Scrapbook Farsangi Hangulatban | Scrapbook.hu

 

Itt a farsang, áll a bál! Készítsd a fényképezőket, vedd elő a jelmezes fotókat és nosza, készüljön hát, néhány scrapbook farsangi hangulatban! Cikkemben ötleteket adok ahhoz, hogyan örökítsd meg a maskarás emlékeket.

Ó, a Január vége – Február eleje mifelénk, Magyarországon, főként, ha gyermek is van a családban bizony másról sem szól, mint a Farsangi jelmezbálról, amit úgy vár minden kisgyerek! Talán gyermekkorunkból is ismerős az érzés: a döntés, a jelmezválasztás, jelmezvarrás emlékei, s a lassan telő napok emléke, míg végre magunkra ölthetjük várva-várt maskarát!

Ebben a bejegyzésben ahhoz szeretnék ötleteket adni, hogyan örökítsd meg a Farsangi élményeket, hogyan foglald scrapbook oldalba a jelmezbe öltözött gyermekekről vagy az időközben felnőtt, egykori gyermekekről készült fényképeket. Ismét egy Pinterest mappába gyűjtöttem néhány ötletadó scrapbook összeállítást, amit bátran ajánlok minden kedves olvasó figyelmébe, akit már foglalkoztat a téma.

A téma tehát az iskolai és óvodai jelmezbál. Szerettem volna hazai és külföldi példákkal is szolgálni, ezért az imént idézett Pinterest mappában egyaránt találni lehet majd mindkettőből. A magyarországi farsangi jelmezbál mind jelentéstartalmában mind pedig időpontjában eltér az angol nyelvterület Halloween ünnepétől. Az egyetlen, ami közös e két ünnepben, hogy e napon kicsik és nagyok itt is, ott is jelmezbe öltöznek. Mivel széleskörű ötletadásra törekedtem, válogattam innen is, onnan is, de igyekeztem olyan külföldi scrapbook oldalakat keresni (hiszen cikkem azok számára íródott, akik magyarul olvassák inspirációs célú olvasmányainkat), amelyeken kevésbé a Halloween ünnep rémísztő szimbólumai és lila-fekete-sárga színvilága, mint inkább maga a jelmezbe öltözött gyermekek kerültek előtérbe. Ettől függetlenül, elkerülhetetlen volt egy két „pókos-koponyás” oldalt is beválasztanom, mert annyira megtetszettek koncepciójuk vagy kivitelezésük miatt, hogy benne hagytam azokat is a válogatásban. Sőt, még magyar nyelvű Halloween oldalt is hoztam, hogy aki Októberben olvassa majd cikkemet, az is kedvet kapjon egy kis scrapbookozáshoz! No, de lássuk hát, milyen scrapbook oldalak készülhetnek farsangi témában?

Hangsúlyozd a jelmezbe öltözött gyermek báját!

Több olyan oldallal is találkoztam, ahol az alkotó arra törekedett, hogy gyönyörködtető oldalt készítsen a kis maskarásáról. Ezen nem csodálkozom, hiszen szülőként én is minden évben kétszer átélem ezt az érzést, amikor látom, hogy fiaim milyen boldogok, ha a hőn áhított jelmezbe bújhatnak. Ha olyan összeállítást alakítunk ki a fotók köré, ami megismétli a karakter vagy a jelmez stílusát, tündökölni fognak a fotók, csodálni fogja mindenki a jelmezes kis kópét, az biztos! Javaslom, írd mellé, hogy mennyire tetszett neked ő ebben a jelmezben – tényleg, mennyire, és miért? Írd az oldalra egy kommentárban.

Emeld ki a valóra vált álmot!

Az előbb egy olyan példát hoztam, amikor a szülő szemszögéből fogalmaztuk meg az oldalt (akár kerül rá kommentár, akár nem). Viszont, bizonyára azt is átéltük a farsang időszakában, amikor gyermekünk annyira átlényegült, hogy szinte le sem akarta venni a jelmezét! Állítsunk emléket ennek a rajongásnak! Mániákusan azonosult a karakterrel? Nosza, készíts egy ilyen oldalt, amely erről szól!

Ali Edwards blogján olvastam, miközben a Pinterest mappát gyűjtögettem, hogy Simon annyira szerette a jelmezeit, hogy például egy Tigris jelmezét, hogy állandóan azt viselte, másikban akár óvodába is abba szeretett volna menni, sőt abba is szeretett volna aludni! … Édes történetek. Bár, most Ali-tól egy másik év kalóz jelmezéről készült scrapbook oldalt szeretnék mutatni, az előbbi sztorit, nem lehetett kihagyni.

Építs scrapbook oldalt a jelmez világából!

Kiindulhatsz abból, hogy akit kis hősöd akit megszemélyesít, milyen világból „jött”. Használj olyan mintázatokat, papírokat és díszítőelemeket, amelyekről asszociálhatunk képzeletbeli környezetére, életterére. Szép és bájos lesz így emlékoldalad, hiszen azt üzeni: „Komolyan vettelek! Te voltál az igazi kalóz, űrhajós vagy Hófehérke.”

Gyermekkorunk farsangjai

Most pedig, miközben gyermekeid élményeiről gyártod sorozatban a scrapbook oldalakat, ne feledkezz meg magadról sem. Hiszen, egyszer te is voltál gyerek, téged is beöltöztettek szüleid, veled is pontosan ugyanezek a dolgok történtek. Csak, talán már alig emlékszel rájuk… Keresd hát elő gyermekkori fényképeid közül azokat, amelyeken jelmezbe bújtál! Készíts emlékoldalt az egykori mulatságról. Ha pedig, már nem emlékszel arra, mi, hogyan is történt, ha megteheted, kérj meg valakit aki igen. Nagyon tetszett Viki megoldása, aki Édesanyját hívta segítségül farsangi oldala szövegezésénél.

Felnőttes jelmezek

Persze, a játékos kedvű, vidám felnőttektől sem áll távol a jelmezbe bújás, nem igaz? Ha őrzünk ilyen fényképeket a közelmúltból, miért ne foglalnánk farsangi témájú scrapbook oldalba azokat! Azt hiszem az alábbi oldal nem igényel különösebb magyarázatot, miért „éri meg” a fáradságot, ha elkészítjük.

Végül, ennyi ötlet után, nincs más hátra mint, hogy még egyszer szívből ajánljam ötletgyűjteményünk Pinterest mappáját, ahol a fent hivatkozott scrapbook alkotások eredetijéhez is eljuthatunk, amelyeket alkotóik töltöttek fel az Internetre. Öröm volt megmutatni Nektek ezeket a szép oldalakat, már maga a válogatásuk is teljesen lázba hozott, remélem, nem kevésbé hat majd rátok is így egyben látva őket! Bízom benne, hogy cikkem hatására beindulnak bennetek a kreativitás csatornái, s minél több farsangi témájú scrapbook alkotást láthatunk majd viszont.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, oszd meg a Facebookon vagy szólj hozzá és fejtsd ki véleményed! Az ehhez a cikkhez tartozó Pinterest mappánk megtekintéséhez kattints az alábbi képen a mappa nevére!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.

Ez a cikk eredetileg 2013. 01. 22-én jelent meg a Scrapbook.hu honlapon. Most a korszerűsített, felújított változatát olvashatod. A fent beágyazott scrapbook alkotások Pinterest mappánkra mutatnak. Egyes képek a Scrapbook.hu egykori nyilvános képgalériájából származnak. Alkotóik a képgaléria felhasználási feltételeinek elfogadásával hozzájárultak képeik nyilvános megosztásához. Előfordulhat, hogy még nem működik az eredeti alkotásra mutató link. A régi galéria visszaállításáig köszönjük türelmedet.

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!