fbpx

Nem is gondolnád, milyen gyakori a szerelem témájának feldolgozása scrapbook alkotások formájában azok között akik rendszeresen készítenek scrapbook albumokat. Most, hogy az angolszász kultúrában ünnepelt, s néhány éve hozzánk is megérkező Bálint nap (Valentin nap) eljött, úgy tűnhet, témaválasztásomat ezen ünnep indokolta.

Bár, nem tagadom, bejegyzésemmel szeretnék azon olvasóinknak is ötleteket adni, akik izgatottan készülnek valami meglepetéssel párjuk számára erre az ünnepre, igazából azért választottam ezt a témát, mert elég általános ahhoz, hogy az év bármely szakában ötletet adjon ilyen témájú scrapbook alkotások készítéséhez. Mondhatjuk úgy is: Scrapbook és a szerelem – e kettő kell nekem!

Scrapbook és a szerelem | Scrapbook.hu

A cikkben szereplő inspirációkat ismét egy Pinterest mappába gyűjtöttem össze, melyben ötletadó hagyományos és digitális technikával készült scrapbook oldalak, minialbumok éppúgy szerepelnek, mint apró meglepetésül szolgáló kis ajándékötletek is. Ezeket pedig, mint a bevezetőben is ajánlottam, az év bármely szakában hasznosíthatod! Az ötletgyűjteményt bátran ajánlom figyelmedbe, ha foglalkoztat a téma.

Scrapbook alkotások készítésére (még akkor is, ha egy eseményről történő dokumentációról van szó), valamilyen átélt érzelem késztet bennünket, amit konzerválni szeretnénk. Ha pozitív élmény kötődik egy emlékhez nagyon sokszor olyan szeretethullám jár át bennünket, hogy úgy érezzük, ezt azonnal le kell írnunk, ki kell alkotnunk magunkból, hogy az megmaradhasson magunk vagy az utókor számára is valamilyen formában. Ilyesfélét szoktam én is érezni, ilyen érzelemhullámok járnak át egy-egy fényképem láttán, s kezdek el hatásukra alkotni. Ha ez az érzelem egy konkrét személy felé irányul és személyes vonzalom miatt ragadunk ollót vagy egeret, akkor szerelmes témájú scrapbook alkotások készülnek.

A scrapbook és a szerelem

Szép példákat láthatunk erre a fenti négy oldalnál, melynek témája nem más, mint a szerelem. Kell ezt egyáltalán magyarázni vagy továbbragozni? Lepd meg kedvesedet az évfordulótokon vagy csak úgy, egy ilyen scrapbook oldallal. Nem kell hozzá más, csak egy közös kép vagy két portréfotó.

A puszi vagy a csók ugyanebbe a kategóriába tartozik. Miért ne lehetne ez a közvetlen érzelemkifejezésére szolgáló mozdulat scrapbook oldalunk témája? Hiszen a legnagyobb művészeket is megihlette, így mi, akik otthon alkotunk, hobbi művészekként, ugyanúgy felvállalhatjuk ezt a témát is! Örökítsd meg, foglald oldalba!
Nem csak scrapbook oldalakat, hanem minialbumokat is szentelhetsz ennek a témának. Az internetes galériákat böngészve találtam olyat, amely a pár egymásra-találásának történetét meséli el, míg másikban az alkotó ujjbegyre szedi, mit is szeret a másikban, s akadt olyan is, amely még üresen áll, s feltöltésre várt.

Picit provokálni szeretnélek azzal, próbáld ki, hogy a (/az egykor) lángoló érzelmeknek emléket állítasz egy-egy szerelmes témájú scrapbook oldallal. A szeretetkifejezés nem csak a másik számára fontos, hanem saját magunk számára is az. Amíg készítgetjük, újraélhetjük az élményt, amikor pedig a másik fél megnézi és szemlélés közben befogadja, tudni fogja, mennyire fontosak számunkra az oldalba foglalt érzelmek. S, ez az, amire a cikk elején utaltam. Ilyenek azok az átélt érzések, amelyeknek örökéletet akarunk adni azáltal, hogy scrapbookba foglaljuk őket. Újraélhetővé s az utókor számára felidézhetővé tehetjük egy-egy ilyen alkotás segítségével. Ennek pedig van értelme, ezt hosszú távon foguk érezni. Sokaktól idegen az efféle „lelkizős” dolog, de, tapasztalatom szerint csak át kell „esni” az első, szemérem okozta zavaron, s utána már jön magától. Még azoknál is így van, akik nem mutatják meg nyilvános galériákban oldalaikat. Számos visszajelzés érkezik felém, amely azt bizonyítja, az érzelmek kifejezésének felvállalására igenis szükség van a mai világban, a makrokörnyezetünkben: a társadalomban éppúgy, mint legkisebb egységében, a családban is – s így a közvetlen emberi kapcsolatunkban, párkapcsolatunkban is.

S, most, mégis csak elérkeztünk a Bálint naphoz vagy ahogyan külföldön hívják, a Valentin naphoz. Ez az ünnep, bár más országokban kihagyhatatlan és nagy jelentőséggel bír, kulturálisan igen távol áll a hazai gyakorlattól. De, ha picit belegondolunk, talán nem véletlenül… Arról szól, hogy egyszer egy évben, ezen a napon a szerelmesek, a barátok (igen, bizony, talán nem is tudjuk, hogy nem csak a szerelmesek küldenek ilyenkor egymásnak Valentin napi üdvözlőkártyát, hanem a barátok, barátnők is), s gyermekeiknek a felnőttek apró üzeneteket, meglepetéseket vagy képeslapokat adnak át szeretetük kifejezése céljából.

Magyarországon nem divat még az érzelmek felvállalása. Ha valakinek szívből azt mondom: „annyira szeretlek„, „olyan jó, hogy vagy nekem!„, az emberek furán nézhetnek rám, vagy el sem hiszik. Éppen ezért, ez az ünnep kirakatnak tűnhet azok számára, akik nem szeretik hangoztatni mások felé az érzelmeiket. A másik megfogalmazás, amit hallani szoktam, hogy „én nem csak ezen a napon szeretem„, „én nem tartom ezt az ünnepet, mert csak egy üzleti hajsza vezérli, ilyenkor mindent el lehet adni és mindent megvesznek, ami szív alakú vagy piros színű”. Ez is egy megközelítés. De, szelíden súgom, mi van akkor, ha a másik fél esetleg nem ezt gondolja, hanem alkalmat lát ebben a napban is arra, hogy ő bizony, szeretete jeléül meglepjen bennünket? Mindenki szeret ajándékot kapni, s ha úgy vesszük, ez a nap a látványos körítéseivel együtt mégis csak lehet egy nap az évben, amikor a másiknak nyújtunk valami kedveset.

Ha most kíváncsi lettél a cikk folytatására, jelzem, hogy Bálint napi ajándékötletek következnek. :P Aki viszont most rázza a fejét, azért olvassanak tovább, mert képeslapokkal is találkozhatnak, amiket bármikor az év során átadhatnak annak, akit szeretnek! Ha egyik tárborba sem tartozol, mert nem érdekel a Bálint nap és nem szoktál képeslapokat készíteni, gyorsan kattints át e cikk ötlegyűjteményét tartalmazó Pinterest mappánkra, mert egy klassz videóval kezdődik Tim Holtz-tól, egy tenyérnyi minialbum elkészítését mutatja be 9 percben. Nos, ki olvas tovább?

Bálint napi ajándékötletek következnek tehát. Nem mindegyik készült scrapbook alkotásként, tehát nincs mindegyiken fotó, kommentár, viszont mindegyikről elmondhatjuk, hogy scrapbook hozzávalók felhasználásával készült. Tündéri és jópofa inspirációk, amelyekre lelve, alig tudtam abbahagyni az ötletek gyűjtését. Néhányat ide is beszúrok, röviden felsorolom a legjobbakat, de még többet találhatunk, s mindegyik alkotás eredetijéhez is eljuthatunk a fenti mappában.
A kedvencem a meglepi-ajándékot rejtő bagoly-tasak (felirata: Húúú, de szeretlek!), a Valentin napi sörösrekesz, a saját kezűleg készített csokicsomagolás és a meglepetés-kupont rejtő borítékok voltak. De, találkoztam átvariált notesszel is, amely szerelmes üzeneteket rejt, egy szerelmes ábécével, szintén kis notesz formájában (felsorolhatunk benne ábécé sorrendben bármit, ami kettőnkről szól: helyeket, ízeket, emlékeket, szerelmi indokokat). Jómagam készítettem már férjemnek minialbumot, szerelmes dalaink tárolására szolgáló CD-tartót, s néhány évvel ezelőtt egy minialbumot is, „Szerelmünk legelső emlékei” címmel, mely az együtt járásunk legfontosabb emlékhelyeit örökítette meg: az első randevú, az első mozi, az első vacsora stb. emlékeit.
Scrapbook minialbum: Szerelmünk legelső emlékei | Budaházi Brigitta

S, legvégül, ha ezek után úgy döntöttél, egy szerelmes képeslapot biztos, hogy készítesz valakinek, álljon itt három rendkívül szép példa. Nehéz volt szelektálnom, ezért buzdítalak még egyszer a cikkhez tartozó Pinterest mappa tüzetes áttekintésére! Sok szépet sikerült összegyűjteni ebben a témában.

Bízom benne, hogy cikkem hatására beindulnak benned a kreativitás csatornái, s minél több szerelmes témájú scrapbook alkotást láthatunk majd viszont!
Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Ez a cikk eredetileg 2013. 02. 06-án jelent meg a Scrapbook.hu honlapon. Most a korszerűsített, felújított változatát olvashatod. A fent beágyazott scrapbook alkotások Pinterest mappánkra mutatnak. Egyes képek a Scrapbook.hu egykori nyilvános képgalériájából származnak. Alkotóik a képgaléria felhasználási feltételeinek elfogadásával hozzájárultak képeik nyilvános megosztásához. Előfordulhat, hogy még nem működik az eredeti alkotásra mutató link. A régi galéria visszaállításáig köszönjük türelmedet.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!