fbpx

Voltál már olyan helyzetben, hogy alkotni támadt kedved, de hiába tologattad a képeket és a papírdarabokat magad előtt, csak nem állt össze az elrendezésed a készülő oldalon? Egy scrapbook vázlat alkalmazása egy jó megoldás arra, hogyan lendülj át ezen az első lépésen, hogy aztán már kiteljesedhessen a folyamat, a saját stílusod és módszereid szerint.

A tippem ez esetben az, hogy lifteld (Hoppá, ez mit jelent? Elmagyarázom mindjárt!) egy valaki más által készített scrapbookoldal elrendezését vagy indulj ki egy üres vázlatból. Ez a módszer nagyban megkönnyíti az alkotási folyamat beindítását. S ha így teszel, és elengeded ezt a kezdeti lépést magadban, túllépsz ezen a fázison, már le fogsz tudni lazulni

annyira, hogy félretedd az eredeti kiinduló alkotást. Nem fogsz ragaszkodni hozzá többé. Ezután pedig úgy ki fogod tudni alakítani a végeredményt, hogy az már a te képeidre, te történetedre, te stílusodra lesz szabva. Még az is lehet, hogy alig fog emlékeztetni az eredetire! Leírom ezt most részletesen, oké?

Mostantól kezdve minden hónap második keddjén egy olyan scrapbook ötletet osztok meg, amit kezdőként és gyakorlottabb alkotóként is fogsz tudsz alkalmazni, amely hozzátehet ahhoz, hogy scrapbookokozási technikád és következő scrapbookoldalad még klasszabb legyen.

Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata

Először egy kis kitérő. Szó volt a bevezetésben a liftelésről. Mi ez a szó? Nem is magyarul van. :P Miért így hivatkoztam rá? Magát a liftelést a scrapbooktechnikával tanultam meg, ez a szó pedig így épült be a magyar szakzsargonba már évekkel ezelőtt. Az angol „lift” (emelni) igéből már lehet következtetni a liftelés jelentésére is: azt jelenti, hogy ha valami megtetszik valaki másnak a munkájában, amit szívesen alkalmaznál te magad is, akkor ezt kis módosítással, saját szájízed szerint átemeled saját alkotásodba. Hogy mit lifteltél? Tulajdonképpen az adott inspiráció nyomán közvetlenül született konkrétumot nevezzed meg ezzel. Amit nem te magad találtál ki, hanem megtetszett más ötlete és beleépítetted a magadéba.

Ez lehet szándékos és tudatos liftelés – ilyenkor, ha nyilvános galériában osztod meg munkádat, úgy illik, hogy megemlíted az eredeti ötletgazdát. Ha nem tudatos, mert mondjuk végigpásztáztál vagy 46 db gyűjteményt a Pinteresten, akkor nyilván nem tudod már

te magad sem megállapítani, hogy az ötleted saját volt-e vagy egy pillanatra látott „villanás” következménye. Ilyenkor nem tudsz kit említeni. De emlékezz arra, mindig örömet okoz, ha valaki tudomást szerezhet arról, ha munkája inspirált valakit.

Innen már talán könnyű megérteni, hogy egy scrapbook vázlat alkalmazása szintén liftelésnek számít. S, milyen nagyszerű lehetőség! Adott a késztetés, hogy alkotni akarsz! Megvan a téma vagy a fotók vagy az újonnan beszerzett scrapbook kincsek, amivel kezdeni kell valamit azonnal, mert buzog benned az alkotási vágy. Nosza, fogj egy vázlatot! Ez lehet egy rajzolt skicc is. Pont olyan, mint ami januári vázlat kihívásunkban látható (mindjárt megtanítom, hogyan kell „olvasni”) de lehet egy, már kész oldal is. Csak próbáld meg azt akkor színek és formák nélkül látni. Csak az oldalelemeket vedd észre! S, indulj ki ebből, lifteld az elrendezését és kezdj el alkotni! Lássuk először, miből áll egy vázlat!

Januári scrapbook vázlat kihívás
  • A fotókat általában színes blokkok jelölik. Itt most a zöld színt alkalmaztam erre. Tehát, láthatod, hogy van egy nagy, téglalap alakú kép, és annak bal oldalán egy elnyújtott, másik téglalap alakú kép.
  • A különböző papírrétegeket általában (vagy más színű vagy) kitöltetlen téglalapokkal vagy alakzatokkal jelölik. Láthatod, hogy a fotók alatt jelöltem a papírrétegeket. Némelyiknek az alsó szélé hullámos, szabálytalan. Ezzel azt akartam kifejezni, hogy akár tépheted is a papír alsó szélét vagy mintalyukasztóval, mintavágó ollóval is kicsipkézheted.
  • A díszítőelemeket különböző nagyságú körök szimbolizálják. Ezek bármilyen alakúak lehetnek. Nem csak körök. Akármi, amit kb. arra a helyre helyezel.
  • A címfeliratot általában szokták betűkkel jelölni (angolul Title szóval), én itt kiírtam, hogy Címfelirat.
  • Bár nálam most nem került feltüntetésre, de a kommentár (képaláírás) szövegének helyét általában néhány egymás alá rajzolt vízszintes vonallal szokás jelölni.

Most már tudod olvasni a vázlatot, de még mindig nem tudod, hogyan alkalmazd? Egy szóval: BÁTRAN! Tudom, ezzel most nem sokat segítettem, de mindjárt megmagyarázom és egy példát is mutatok rögtön. Nézd meg az alábbi ábrát, amin az eredeti vázlat még 5 másik variációját mutatom be. Felismered, igaz, hogyan és mit módosítottam rajta? Az eredetit „a” -val jelöltem.

Januári scrapbook vázlat variációk | Scrapbook.hu

Először készítettem egy olyan változatot, ahol az eredetit (a) tükröztem (b). Majd eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha a fekvő képet álló formátumú képpel helyettesíteném (c), majd ezt is tükröztem (d). S, mi van akkor, ha nekem egy négyzet alakú képem van? Ez lett az (e) változat. Majd, ezt is tükröztem, így alakult ki az (f).

Így is lehet variálni a vázlatot, attól függően, hogy milyen alakú képeid vannak. És, hogy miért tükrözöm? Azért, mert ha a képen például balról jobbra fordítja a testét valaki, vagy a lényeg a jobb oldalon van és nem a bal oldalon, könnyen rájössz, hogy a vázlatot tükrözve sokkal klasszabb és nyugalmasabb összkép alakul ki. Csak próbáld ki! Mit lehet még csinálni egy vázlattal? Bármit! :) Vicces vagyok, és konkrét? Na, mondom mindjárt, mire gondolok, de előbb, nézd meg ezt a képet!

Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata
  • (Ha a képre kattintasz, megnyílik nagyban) Ez tulajdonképpen az (f) változata az eredeti (a) vázlatnak. Miért így alkalmaztam? Talán már tudod is a választ. négyzet alakú képem volt, és a mellé tettem egy téglalap alakú képet. Plusz, én a kép bal oldalán állok, a másik képen pedig jobb oldalon van egy zöld sötét „folt” (leander bokrok). Magát adta a helyzet, hogy tükrözöm a vázlatot, ugyanis, ha az eredeti vázlat szerint helyezem el őket, akkor háttal állok a bokroknak, és, amiről a kép szól, hogy ott jártam, az a hátam mögé került volna. :)
  • A különböző papírrétegeket megnöveltem, nem ragaszkodtam a kisebb papírokhoz. Hiszem ezek egy vázlaton mindig szimbolikusak. Nem egy az egyben azt szerettem volna, amit a vázlat kínált, hanem hagytam, hadd jöjjön még papír, ha rá akar kerülni. :)
  • A díszítőelemek sem kör alakúak. De, nagyjából oda kerültek, ahol az eredeti vázlat jelzi őket (ez segített az összkép kialakításában, s az egyensúly megtartásában).
  • A címfeliratot lejjebb helyeztem, hiszen nem fért rá a kis, négyzet alakú képre.
  • Az eredeti vázlaton nem volt kommentár szöveg jelölve, de nekem kellett erre az oldalra, így egy semlegesebb blokkra írtam, és a bal oldalra helyeztem.

Foglaljuk össze tehát, mire jó és miben segít egy vázlat, egy elrendezésterv az alkotás megkezdésekor?

Alapötletet ad a fotók és a többi oldalelem elhelyezésére. Segít ezek egymáshoz való viszonyának első pillantásra való átlátására. Azaz, tudod, mire lesz még szükséged (pl. még egy fotóra)

Előre látod, hova kívánkozik díszítőelem, amit kikereshetsz saját kincsestáradból, vagy elkészíthetsz saját magad, az oldal témájához, scrapbook stílusodhoz, kedvenc technikádhoz hűen. Ez kapásból egy amolyan turbózási lehetőség, amitől egyedibbé lesz az oldalad az eredeti vázlathoz képest is!

Látod, hogy hol érdemes (papír) rétegeket elhelyezned. Gondoltál arra, hogy ezek akár különböző mixed-media technikával kialakított rétegek is lehetnek? A lényeg, hogy bánj velük szabadon! Ha az összkép úgy kívánja, térj el a vázlaton látható alakjuktól, vagy növeld a rétegek számát! A lényeg, hogy a te alkotásodat csináld már ekkor (itt jön az, amit mondtam, hogy szakadj el nyugodtan a vázlattól! Nagy örömöt fog okozni a végeredmény!).

Egészítsd ki az oldaladat (ha úgy érzed) dátummal, alcím(ek)kel, kommentárszöveggel. Bármivel, ami neked kedves, jóleső érzést ad és odakívánkozik! Így lesz végül teljesen egyedi, s mégis egy adott vázlat által inspirált alkotásod!

Így alkalmazd hát, a vázlatot. Így liftelj legközelebb egy neked tetsző scrapbookalkotást! Így kezdj hozzá, ha nem jön az ötlet, hogyan viszonyuljanak egymáshoz készítendő oldaladon a képek. Ezután töltsd meg élettel, tartalommal, vigyél bele színeket, valósíts meg egyéni ötleteket, azaz varázsold át saját stílusod, pillanatnyi érzéseid szerint!

Ha van kedved, akkor az olvasottakat akár az ebben a hónapban indított Januári vázlatkihívás kapcsán is alkalmazhatod. Várom a te alkotásodat is! ♥

Szívből kívánok neked örömteli alkotást a jövőben is! Remélem, visszatérő olvasója leszel a Scrapbook tippek Gigitől rovatomnak. Ha tetszett, kérlek, oszd meg az írásomat a közösségi médiában. S bátran írd le a cikk alatt a gondolataidat!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!