fbpx

Ismerj meg négyféle színezéstechnikát, mely segítségével felturbózhatod a domborított képeslapjaidat. Ebben a bejegyzésben mutatok neked egy pár egyszerű módszert. Olvasd el, próbáld ki te is ezeket a technikákat, s meglátod, milyen könnyen megy majd neked is a domborított képeslapok színezése!

Képeslapkészítés turbó üzemmódban – a karácsonyi időszakban fokozottabb ez a tevékenység a képeslapkészítők és a scrapbookosok körében. De, jöhet ránk tél vagy nyár, mindig adódik egy-egy jó alkalom arra, hogy meglepjünk valakit a magunk készítette kis kártyával, nem igaz? Ezek a kedvességek alkotónak és ajándékozottnak is nagy örömet okoznak. Ha még nem próbáltad, csak bátorítani tudlak: kezdj hozzá.

Az alábbi cikkben a domborított felületek színezésére mutatok néhány tippet. Részletesen bemutatom a felhasznált eszközöket is, hogy tudd, mitől lett ilyen vagy olyan a végeredmény? Semmiképp sem csak karácsonyi képeslapban gondolkodj, mert ezeket a módszereket bármilyen témájú domborított felületen alkalmazhatod. A domborított motívumok vezetik majd a kezedet, s így profi ábrákat „festhetsz” anélkül, hogy elő kellett volna rajzolnod.

Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata

A kiindulási alap mind a négy képeslapnál ugyanaz volt. Akvarellpapírt domborító mappa (Sizzix Embossing Folder) közé téve, négy panelt gyártottam, amelyeket aztán különféle technikával színeztem. Befejezésül pedig – a színhatáshoz és a hangulathoz illő scrapbookpapír rétegre ragasztottam az elkészült kis képeket, amiket végül egy-egy színes kartonból hajtott képeslap alap borítójára rögzítettem.

Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

A négy, eredetileg teljesen azonos mintájú képeslap így négy különböző hangulatot áraszt, s ezt pont a színezési technikákkal ill. a felhasznált alapanyagokkal érheted te is el. Van közte finom, pasztellárnyalatú, klasszikus karácsonyi színekben pompázó, rusztikus és vintage hangulatú is. Nézzük akkor, lépésről-lépésre, milyen anyagok, eszközök és technikák kellettek a színhatások eléréséhez. Készülj fel rá, hogy ebben a viszonylag hosszabb cikkben, sok-sok kép és olvasnivaló érkezik!

1. Domborított képeslap színezése akvarellfestékkel I.

Klasszikus karácsonyi színek - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

A klasszikus karácsonyi színekben pompázó képeslap színezéséhez akvarellfestéket és tartályos ecsetet használtam. A vízzel töltött, puha ecsetben végződő tollal, tulajdonképpen a nedves ecsetet helyettesítheted. Az ecset hegye mindig nedves, vagy ha nem, csak enyhén megnyomod és máris a tartályból kifolyó víz megnedvesíti a fejet. Ezzel a módszerrel tudod a tiszta színeket felvenni a palettáról és előbb egy próba papírra vagy műanyag felületre (műanyag csomagolás vagy akriltömb), majd az akvarell papírra felhordani a színeket. Minél több vizet használsz, annál világosabbak lesznek az árnyalatok. A színeket keverheted közvetlenül a festékkorongokon, de az előbb említett segédfelületeken is.

Várd ki a száradást, majd ha árnyékolni szeretnéd, ahogy én is tettem, rétegenként vidd fel az újabb festékfoltot a már megszáradt felületre. Hőlégfúvóval vagy hajszárítóval gyorsíthatod a száradást. Figyeld meg, én hová vittem fel sötét árnyalatokat: oda, ahol a valóságban úgy képzeltem, eleve árnyékok alakulnak ki: a virágok tövében, a koszorúba tűzött bogyók szárainál, a levelek találkozásánál. Amikor elkészültél a színes részekkel, a minta (itt koszorú köré) nagyon halvány világoskék vagy valamilyen pasztell színű színes foltot alakíts ki, hogy kiugorjon a háttérből a minta. Díszítheted a feliratot vagy itt-ott a mintát arany színű zselés tollal, a fehér színek kiemeléséhez pedig kiváló segítséged lesz a szürke árnyalatú ecsetfilc, ami szintén úgy működik, mint egy nedves ecset, csak még vizezni sem kell.

Klasszikus karácsonyi színek - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

Ehhez a képeslaphoz a következő eszközöket és színezőanyagokat használtam: Koh-i-noor Mona Lisa akvarellfesték, Víztartályos ecset, ICO Gel arany zselés toll, ICO Brush Pen szürke ecsetfilc XL méretben. Herlitz akvarellpapír, kraft karton. Kétoldalú ragasztószalag. A domborítómappa 660042 Sizzix Greetings & Greens Set a Tim Holtz Alterations Texture Fades sorozatból.

2. Domborított képeslap színezése akvarellfestékkel II.

Vintage árnyalatok - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

A vintage színárnyalatú képeslap színezéséhez ugyancsak akvarellfestéket és tartályos ecsetet használtam. Ezt a különleges, békebeli színhatást úgy érheted el, hogy csak a zöld, és a barna árnyalatait használva kevered ki a színeket. A sötétebb árnyalatok egy részét közvetlenül a festékkorongon kísérletezheted ki, a világosabbakat próbapapíron. A sötétbarna és az okkersárga nagyszerűen keverhető a zöldekkel, így többféle, földszínű zöld árnyalatot tudsz majd előállítani. Itt is figyelj arra, hogy az egyes rétegek száradását követően vidd fel a következő réteget. A hátteret itt nem hagytam fehéren. Kevés zöld festéket és sok-sok vizet használtam , ami világosabb tónusokat eredményezett.

Foltokban vittem fel a tiszta zöld színt a minta köré, s a karton szélét is kiemeltem. Így kvázi még inkább fókuszba kerül a minta. A növények kontúrját a színek felvitele és száradása után fekete alkoholos tintával húztam ki, s végül a két mikulásvirágot arany színű zselés tollal emeltem ki. Ezzel a módszerrel bármilyen modern mintából vintage (békebeli) stílusút varázsolhatsz. A két legutolsó lépésnél egy kis csillogást csempésztem a matt árnyalatú üdvözlőlapra: glitterrel borított kartonnal kereteztem, s felragasztottam néhány arany színű strasszkövet. Fehér akrilfestéket használva apró pöttyözéssel tompítottam az összképet. A két réteg végül fehér kartonból hajtogatott alapra került.

Klasszikus karácsonyi színek - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

Ehhez a képeslaphoz a következő eszközöket és színezőanyagokat használtam: Koh-i-noor Mona Lisa akvarellfesték, Víztartályos ecset, ICO Gel arany zselés toll, ICO OHP alkoholos filctoll,  ICO Brush Pen szürke ecsetfilc XL méretben. Herlitz akvarellpapír, kraft karton. Kétoldalú ragasztószalag. A domborítómappa 660042 Sizzix Greetings & Greens Set a Tim Holtz Alterations Texture Fades sorozatból.

3. Domborított képeslap színezése akvarellceruzával

Pasztell árnyalatok - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

A pasztellszínű képeslap színezéséhez akvarellceruzát és tartályos ecsetet használtam. A színhatás ne tévesszen meg. Az akvarellceruzával erőteljes színeket és kontrasztot is létre lehet hozni. De ennél a változatnál pont nem ez volt a célom. Finom, légies végeredményt akartam elérni ennél a képeslapnál. Úgy tudod ennyire világosra színezni a motívumokat, ha csak egészen halványan színezve, foltokban viszed fel a pigmenteket a ceruzáddal, majd pedig bő vízzel szétmosod azokat a felületen. Persze, itt is lehet sötétebbre árnyalni, pont ott, ahol az 1. változatban is írtam, a növények találkozási pontjainál vagy a virágok közepe felé. De fontos,  hogy várd ki a száradást a következő réteg előtt, hogy nehogy a ceruzával kilyukaszd a papírt vagy a bő víz teljesen szétmossa az előző réteget.

A motívumok színezését követően az 1. változathoz hasonló módon, egészen halvány foltokban körbeszíneztem a koszorút, hogy így kiemeljem a fehér háttérből a motívumot. Amikor kész lettél a színezéssel, döntsd el, hogy szeretnéd-e kontúrozni a mintát. Nekem ugyanis annyira halványra és világos tónusúra sikerült színeznem, hogy szükségét éreztem kiemelni a motívumokat. Ehhez alkoholos filctollat használtam. Ugyancsak dob az eredményen, ha szürkével árnyékolod az egyes formákat. Ebben szürke ecsetfilc volt a segítségemre, nagyon megkönnyítette a dolgom és látványosan dobott a végeredményen. Utolsó két lépésként fekete szórófejes festékbe mártott legyezőecset segítségével apró fekete pöttyöket spricceltem a felületre, s felragasztottam néhány ezüst színű strasszkövet. A kész panelt világoskék scrapbookpapírra, majd élénk mályvaszínű kartonra ragasztottam.

Pasztell árnyalatok - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

Ehhez a képeslaphoz a következő eszközöket és színezőanyagokat használtam: Koh-i-noor Mondeluz akvarellceruza, Víztartályos ecset, ICO Gel arany zselés toll, ICO OHP alkoholos filctoll, ICO Brush Pen szürke ecsetfilc XL méretben. Tattered Angels Glimmer Mist grafitszürke szórófejes festék, Herlitz akvarellpapír, kraft karton. Kétoldalú ragasztószalag. A domborítómappa 660042 Sizzix Greetings & Greens Set a Tim Holtz Alterations Texture Fades sorozatból.

4. Domborított képeslap színezése akvarellkrétával

Rusztikus színhatás - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

Végül, a rusztikus színhatású képeslapnál egy egészen különleges anyagot, víz hatására extrém élénk színeket produkáló akvarellkrétákat használtam. Jól látod a felsorolásnál, hogy nem használtam ecsetet, de hát akkor- kérdezheted – mégis hogyan kerültek fel a színek? A krétákkal (melynek állaga leginkább a rúzséhoz hasonlítható) közvetlenül a domborító mappa belsejébe, a homorú oldalra színeztem. Kiszíneztem a mintákat a domborítómappán belül. Ezután fogtam egy pumpás flakont és vízzel bepermeteztem a mappa ezen oldalát. Óvatosan ráfektettem az akvarellkartont, rácsuktam a másik oldalát, majd gyorsan áttekertem a Sizzix gépen. Így egy lépésben színeztem és domborítottam is a mintát.

Ha kipróbálod ezt a technikát, és ezt az anyagot, ne várj hibátlan lenyomatot. A víz hatására megfolyik majd a festék, picit le is szalad a domború felületekről, és inkább olyan elnagyolt lesz az eredmény. De, ha pont ez a célod, akkor semmi vész. Nekem ez volt. Ehhez a „distress” stílushoz, mely a rongyolt, kopott, használt hatást kelti, kiválóan illenek a vékony rétegben, tintázóeszközzel felvitt barnás árnyalatok. Először az old paper, majd a walnut ink tintával árnyékoltam a hátteret a koszorú körül. Végül itt is egy finom fekete pöttyözés és a felirat fekete alkoholos tintával történő kiemelése volt a befejező lépések egyike. Erre a képeslapra rákívánkozott egy, a zöld árnyalattal megegyező színű, bársony szalagból kötött masni. A lap végül egy sötétzöld scrapbookpapírra és fekete kartonra került.

Rusztikus színhatás - Domborított képeslapok színezése különféle technikákkal | Budaházi Brigitta - Scrapbook.hu

Ehhez a képeslaphoz a következő eszközöket és színezőanyagokat használtam: Ranger Distress Crayons akvarellkréta, ICO OHP alkoholos filctoll, Ranger Distress Ink old paper és walnut ink, Ranger Ink Blender tool, Tattered Angels Glimmer Mist grafitszürke, Herlitz akvarellpapír, fekete karton. Kétoldalú ragasztószalag. A domborítómappa 660042 Sizzix Greetings & Greens Set a Tim Holtz Alterations Texture Fades sorozatból.

Ez volt tehát négy egyszerű képeslap színezési technika, amivel felturbózhatod a domborított elemet tartalmazó képeslapjaidat. Remélem, inspirálónak találtad ezt a bejegyzést és te is kipróbálod majd ezeket a technikákat! A bejegyzésben említett eszközök és hozzávalókat keresd a Scrapbook Webáruházban. A cikk végén megtalálhatod a közvetlen linkeket a termékekhez.

Szívből kívánok neked örömteli alkotást a jövőben is! Remélem, visszatérő olvasója leszel a Scrapbook tippek Gigitől rovatomnak. Ha tetszett, kérlek, oszd meg az írásomat a közösségi médiában. S bátran írd le a cikk alatt a gondolataidat!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!