fbpx
Hogyan készülnek ATC kártyák scrapbooktechnikával? Ebben a blogbejegyzésemben lépésről-lépésre bemutatok egy változatot. A cikkben olvashatsz arról is, hogy mik is azok az ATC kártyák? Ez a bejegyzés egy négyrészes cikksorozatom 1. része.

Az ATC az angol artist trading card kifejezés rövidítése, ami művész (vagy alkotós) cserekártyát jelent. Évtizedek óta létezik alkotós körökben ez a láncjáték. A lényege az, hogy adott méretben készítesz egy kártyakollekciót, ami láthatóan azonos családba tartozik és ennek darabjait másokéval elcseréled. Így lesz egy csomó olyan kártyád, amit más készített és nekik is lesz a tiédből.

Fontos, hogy a kártyáidat pont azért, hogy gyűjteni lehessen és később mások is egy helyen tudják tárolni, a megadott méretben készítsd el.

 

A szabvány mérete 2 1/2 × 3 1/2 inch vagy 6,4 x 8,9 cm. A hátuljára rá kell írni a készítő nevét, a sorozat nevét, azt, hogy az a kártya hányadik a sorozatból és a készítés dátumát. Az, hogy milyen technikával készíted, teljesen mindegy. Nálam kézenfekvő volt, hogy scrapbooktechnikával kezdtem, de azóta már van olyan sorozatom, amiben akvarelleztem és mixed-media technikával is készítettem egy sorozatot.

Már összesen négy ilyen sorozatot készítettem és arra várnak, hogy elcseréljem őket.

Ebben a blogbejegyzésben a Tavasz van! elnevezésű kollekcióm elkészítését mutatom be. Három következő bejegyzésemben pedig a Mindig van ok a mosolyra, a Kövesd az álmaid és az Egyszer volt, hol nem volt nevű ATC kártyáimat láthatod majd. Az ATC kártyák elkészítésére Réti Virág és a Sugallatok csapata inspirált. ♥
ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu
ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu

Hogyan készültek ezek az ATC kártyák scrapbooktechnikával?

Nézd meg a fenti videót, majd kövesd az abban bemutatott vagy az alábbi lépéseket.

  • Először rózsaszínű alapkartonból kivágtam 6 db kártyát az ATC kártyák szabványos méretében: 2,5×3 inch vagy 6,3×8,8 cm
  • Ezután a csodálatosan szép Mintay Dear Diary és Life Stories scrapbookpapír kivágóíveket felhasználva, kivágtam a papírmotívumokat, amiket úgy terveztem, hogy fel fogok használni a kártyák díszítésére.
  • Ezután egy áttört mintájú szív alakú Sizzix vágókéssel (Sizzix Thinlits Heart tag 663623) szíveket vágtam ki rózsaszínű és világoskék színű alapkartonokból.
  • Ezután egy keskeny keretet vágtam ki szintén Sizzix-szel (Sizzix Framelits Square Frames 662602) ugyanezekből az alapkartonokból.
  • Végül, kártyánként két-két leveles ágat vágtam ki pauszpapírból (Sizzix Thinlits Meadow Leaves 661746).
  • Ezt követően a felvágott kártyákra szövegmintákat pecsételtem ide-oda, de nem akartam, hogy pontosak legyenek a lenyomatok. Ezúttal nem bélyegzőtintával, hanem ecsetfilccel színeztem meg a szilikonnyomdát.
  • A következő lépésben akvarellfestéket vettem elő és az alapkartonok erősebb árnyalatát kevertem ki a festék fedelében. Ide-oda, gyors mozdulatokkal, foltokban ráfestettem a kivágatokra a kikevert árnyalatot.
  • Ezután, minden kártyára a következő sorrendben ragasztottam fel az elemeket: 1.  Szívalakú kivágat és keret a kártya bal oldalra. 2. Leveles ágak, tűzőgéppel rögzítve. 3. 3D kiemeléssel a papírkivágatok. 4. A kártya hátuljára ráragasztottam az információkat tartalmazó, nyomtatott papírt.

Minden hozzávalót a bejegyzés végén linkeltem. Készíts te is ATC kártyákat scrapbooktechnikával!

Íme a kártyák néhány közelebbről fotózott, érdekes részlete.
A képek kattintásra megnyílnak nagyban.

ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu
ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu
ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu
ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu
ATC kártyák scrapbooktechnikával 1. | Scrapbook.hu

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést, asztali gépről a bal oldalon, mobilon és tableten pedig az alul megjelenő ikonokra kattintva oszd meg ismerőseiddel a Facebookon. Ha magadnak szeretnéd félretenni, akkor mentsd el a Pinteresten és válaszd ezt a fenti, Pinterest barát képet!

 

Ha pedig örülnél, ha a cserekártya gyűjteményedhez készülnének ilyen ATC kártyák scrapbooktechnikával, készíts el párat te magad a fenti leírás alapján. Itt megtalálod a fent felsorolt hozzávalókat és ami még nincs meg hozzá, megvásárolhatod tőlem webáruházamban, a Scrapbook Webáruházban.


Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!