fbpx

Ha egy-egy hétvége előtt buzog benned az alkotókedv és eldöntötted, alkotni fogsz, de mégsem áll össze a „kép”, a scrapbookoldal, a minialbum vagy a képeslap, mert kilóg vagy hiányzik egy adott árnyalatú papír, kellene egy díszítőelem, de nincs, akkor jól jön, ha van a tarsolyodban egy scrapbook alkotócsomag – akár egy olyan, amiből már korábban is alkottál. Ebben a posztban arról írok, hogyan hozhatod ki a maximumot egy scrapbook alkotócsomagból?

A kezdetek óta szívesen támaszkodom én magam is profi tervezők által összeállított scrapbook alkotócsomag tartalmára alkotás közben. De mi is ez, tulajdonképpen? Papírkészleteknek vagy bővebb változatuknak, alkotócsomagoknak nevezzük azokat a hobbikellék válogatásokat, melyeket a dizájnerek azért hoznak létre számunkra, hogy megkönnyítsék a dolgunkat alkotás közben. 

Egy ilyen kollekció kialakítása sokszor úgy történik, hogy egy adott színkskálából vagy témából indulnak ki, amire aztán motívumkészletet terveznek, s ebből megalkotják előbb a papírokat (homogén, kismintás, nagymintás, csíkos, pöttyös, texturált stb.) aztán pedig a díszítőelemeket és különféle kiegészítőket is megtervezik (matricák, kivágatok, kivágók, chipboard díszek, stencilek, bélyegzők, vágókések).

A segítség számunkra ezekben ugyanis az, hogy ha alkotócsomagból készítjük el a projektet, az biztos, hogy harmonikus és ízléses lesz, mert minden eleme passzol a másikhoz. Egy ilyen termékválogatás általában elegendő elemet tartalmaz egy kisebb minialbum, jópár scrapbookoldal és rengeteg képeslap vagy bible journal alkotás elkészítéséhez is.

Bejegyzésemben először mutatok néhány példát arra, hogyan néz ki, amikor kizárólag egy adott scrapbook alkotócsomagra vagy papírkészletre támaszkodva alkottam, egyszínű alapkartont és szalagot esetleg néhány színben hozzáillő holmit választottam csupán  hozzá.

Ezután pedig tippeket gyűjtöttem össze számodra, miként és mire használhatsz fel egy alkotócsomagot, és hogyan használhatod fel az utolsó kis fecnit is, ami megmarad belőle a nagyobb projektek után.

Példák scrapbook alkotócsomag és papírkészlet használatára

Elsőre egy talán erős felütés 6 évvel ezelőttről. Ez az ajándékalbum testvéremnek készült a 40. születésnapjára.

Budaházi Brigitta: 40 embékem | scrapbookalbum
Budaházi Brigitta: 40 embékem | scrapbookalbum
Budaházi Brigitta: 40 embékem | scrapbookalbum
Budaházi Brigitta: Veled kerek | scrapbookalbum - Veled kerek scrapbook alkotócsomag
Budaházi Brigitta: Veled kerek | scrapbookalbum - Veled kerek scrapbook alkotócsomag

Az első albumról ebben a bejegyzésben olvashatsz többet, a személyes blogomon: Scrapbook album ajándékba. A második albumot a férjemnek készítettem, házassági évfordulónk alkalmából, ugyancsak egy alkotócsomag felhasználásával.

Majd, íme két scrapbookoldal, amit ugyancsak egy-egy scrapbook papírkészlet és alkotócsomagból állítottam össze. Az egyiket a kisfiamról készítettem, és a blogomon írtam róla, a másikat pedig a 2018-as Scrapbook falinaptárhoz, mely használat után egyben időtálló inspirációs gyújtemény is, hiszen az oldalak elkészítési leírásait is tartalmazza. Mindkét alkotásnál egy alkotócsomag elemeiből mazsoláztam, így alakult ki a két scrapbookoldal harmonikus összképe.

 

Budaházi Brigitta: 40 emlékem | scrapbook minialbum
Budaházi Brigitta: Repülős kalandok | scrapbookoldal

 

Az alábbiakban nyolc képeslap, mely szintén egyetlen alkotócsomag elemeinek felhasználásával készült. Gyakorlatilag „kivégeztem” az egész alkotócsomagot, csupán pár papír díszítőelem és chipboard dísz maradt belőle.

Végül egy komplexebb munkám, amikor Halloween dekorációkat készítettem egyetlen papírkészlet és a Sizzix vágógép különféle vágókéseinek segítségével.

Budaházi Brigitta: Karácsonyi képeslapok - Mézeskalács scrapbook alkotócsomag

A fenti példák alapján szerintem sikerült meggyőzni arról, hogy igazán hatásosnak bizonyulhat alkotócsomagokra támaszkodva scrapbookozni. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy szóló papírokból saját magad összeválogatta papír- és díszítőelemkupacból nem is érdemes belekezdened az alkotásba. Nyilván nem.

Csupán kezdőként vagy épp ötlettelen (huh, van még rajtam kívül ilyen másnak is?!) időszakokban igenis beválhat, ha fogod a „jó öreg” készleteidet és kizárólag abból alkotsz – akár saját magad számára kihívásként is.

Extra tipp: alkoss saját magad által összeállított alkotócsomagból!

A fenti kontrázáshoz, (t.i. a szóló papírokból történő alkotáshoz) még egy gondolat: én olyannyira szeretek papírkészletekből alkotni, hogy ha nem azt használok fel éppen, akkor összeállítok magamnak egyet! 

Hogyan állíts össze saját alkotócsomagot?

(1) Kiindulásként fogj egy szép mintás papírt, ami passzol a fotóhoz vagy a témához és árgus szemekkel állapítsd meg a jellemző színeit. (2) Túrd fel a maradék scrapbookpapírokat tartalmazó dobozaidat (vagy keress még fel nem vágott papírokat) és az imént kiválasztott színekben keress a mintáshoz hozzáillő egyszínű vagy aprómintás papírokat. (3) Ezután nézd át a díszítőelemes dobozaidat és azokat is túrd fel. A kiválasztás elve ugyanaz, mint az egyszínű vagy aprómintás papíroknál: színben 100%-osan passzolnia kell, extra bónusz, ha a motívumokban is van valami hasonló. (4) Keress hozzá egyszínű alapkartont és szalagot, zsineget vagy más textíliát is, a textúra kedvéért. (5) Végül, fejezd be a keresgélést és hozd meg azt a szabályt, hogy nem keresgélsz tovább, hanem az így összeállított kupacból alkotsz. Ez a folyamat tulajdonképpen Use your stash néven fut külföldi scrapbook oldalakon, ami egyfajta alkotós kihívás arra, hogyan a meglévő készleteid felhasználásával alkoss.

A rövid kitérő után térjünk vissza most az alkotócsomagokhoz.

Szóval, hogyan is hozd ki a maximumot egy scrapbook alkotócsomag tartalmából?

  • Támaszkodj rá albumkészítéskor: a papírokat használd háttérként, kihajthatós elemekhez, így összhangot teremtesz végig az alkotás során. Az alkotócsomagban található díszítőelemeket használd minden oldalon és a borítón is. Ha van hozzá matrica szómatrica, azokat is használd, így még érdekesebb és változatosabb lesz az alkotásod! A maradék papírokat plusz rétegek látszatának kialakítására is használhatod.
  • Támaszkodj rá scrapbookoldal készítésekor! Akár téglalap alakú papírszeleteket használsz, akár adott formákat vágsz ki az összes papírból és fehér háttérre ragasztod, egy szettből válogatva azokat, ízléses lesz az összkép. Ezután a készlet, az alkotócsomag díszítőelemeiből válassz ki párat és helyezd el azokat az oldalon. Nagyon látványos lesz, ha egy-egy motívum, ami a papírokon megjelenik, háromdimenziós formában is megtapogatható!
  • Készíts belőlük képeslapsorozatot vagy partidekorációt! Ahogy fent is láttad, én is így tettem a karácsonyi képeslapoknál és a Halloween-i dekoráció készítésekor. Csinos lesz az egész összkép! Sőt, a képeslapoknál az emberek egymást fogják irigyelni a másik képeslapja miatt (tapasztalat!).
  • A maradékból csinálhatsz díszcsomagolást, ajándékkÍsérő kártyákat, alkotós cetliket (tag-eket is!), art journal vagy bible journal oldalakat! – Ne vesszen kárba egyetlen fecni sem!
  • Apró ajándékokat is készíthetsz: kislányoknak díszes füzetborítót a titkos dolgoknak, Pedagógusnapra együtt a gyermekeiddel a tanároknak könyvjelzőt, óvónéniknek, dadusoknak fényképes kártyát.
  • Készíts a maradékból sk. díszítőelemeket! Egy kis papírra rétegezve 3D ragasztópárnán a papírkivágás, rajta egy szómatrica, néhány más, pl. geometrikus elem vagy alatta kekszlyukasztóval, körlyukasztóval rétegzett fehér és mintás színes papírok, pici szalag felhasználásával remek saját kezűleg készített díszítőelemeket állíthatsz össze, amit aztán későbbi projekteknél használhatsz fel.

Most  pedig, így a végén felsorolok néhány tippet. Elmesélem, milyen megközelítésben szoktam gondolkodni az alkotócsomagokról, hogy aztán te is maximálisan ki tudj használni egy-egy ilyen készletet.

Amikor nekikezdek egy új alkotásnak, az az első lépés, hogy a projekt témájától függően kiválasztom azokat a papírokat, amiket valamilyen okból meg kell őriznem feltétlenül egészben, és félreteszem őket azonnal, nehogy véletlenül belevágjak. Scrapbookoldalnál a háttérhez, minialbumnál az első és hátsó borítóhoz, képeslapnál szintén az alaphoz. Ezek azok a papírok, amelyekből a legtöbb fog látszani vagy egy bizonyos részét szeretném láttatni.

Ezután alkotócsomag esetén kiválasztom azokat a papírokat, melyek majd egy-egy oldalpárra kerülnek, scrapbookoldal és képeslap esetén pedig a különböző rétegekhez valókat teszem félre. Oldalak háttereként például nem választok olyan papírokat, amiknek valamely része annyira megtetszik, hogy esetleg speciális helyre kerülnek majd vagy ki szeretnék vágni belőle valamit.

Az alkotócsomagokhoz színben passzoló, egyszínű kartonokról sem feledkezem meg. Ezekből képalátéteket vágok vagy címfeliratokat készítek, esetleg fotók mögé bújtatott kommentárok vagy plusz képek alapjául szolgálnak. Csak azért említem most meg az alkotócsomagok maximális kihasználása témában, mert segítenek pótolni az esetleges hiányokat (ha már túl sok papírt felhasználtam). Képeslapoknál például remekül lehet őket használni, ezzel szoktam elválasztani a kismintás és a nagymintás papírok rétegeit.

Ezután felépítem az alkotást (képeslap, scrapbookoldal, minialbum) és még a végső ragasztás előtt megszemlélem, mely papírkivágásokat és az alkotócsomag mely díszítőelemeit fogom felhasználni a fókuszteremtés és úgy egyébként az alkotásom gazdagabbá és látványosabbá tételéhez? Ezeket aztán rápakolom, a jó ízlés határáig – s, a kevesebb, néha több elv szerint.

Rendszerint ilyenkor már csak fura alakú maradékok, egy-két díszítőelem, s esetleg olyan scrapbookpapírok maradnak (még egészben is), melyek sehogysem fértek bele az aktuális koncepcióba. Ilyenkor két dolgot szoktam csinálni: felvágom a papírokat egyforma csíkokra és kontrasztot teremtve ide-oda betuszkolom még a díszítőelem-csokrok közé vagy a papírrétegek közé. Persze úgy, hogy látszódjanak és érdekesebbé tegyék az alkotásomat.

Vagy pedig, egy A5-ös genotherm tasakba csúsztatom az összes maradékot és szín vagy a téma szerinti dobozba teszem, hogy később is fel tudjam használni a maradékokat. 

A készletekből maradt papírok maradékát képeslapokhoz szoktam felhasználni, hiszen csak kis mennyiségre van hozzájuk szükség viszont jól jön egy-egy színben passzoló aprócska díszítőelem a papírokhoz.

Vagy pedig csinos ajándékkísérőket, címkéket (tag-nek is hívjuk angolul) gyártok, melyen szintén jól érvényesül az összhang, s kicsi méretben van a papírokra is szükség.

A matricákat, kivágatokat és díszítőelemeket egy helyen tárolom, mert ilyenkor már „a közös” téma részeivé válnak. Szín és téma szerint rendezve könnyű őket átlapozni, ha egy-egy új projekthez szükségem van rájuk.

Scrapbook Webáruház Facebook Élő bejelentkezés - AlkotócsomagokRemélem, hogy a fenti tippeket hasznosnak találtad. Talán te is más szemmel nézel majd innentől kezdve a scrapbook alkotócsomagokra, hiszen annyi lehetőséget rejtenek és segítségükkel tényleg könnyű harmonikus alkotásokat létrehozni. Kövesd a fenti tippeket és hozd ki te is a maximumot egy-egy alkotócsomagból!

Ha pedig még nem igazán ismered ezeket a típusú termékválogatásokat, szeretettel ajánlom az elmúlt héten felvett Élő bejelentkezésemet a Facebookon, ahol pont ilyen alkotócsomagokat lapoztam végig és mutattam be a tartalmukat.

Ha pedig a látottak alapján neked is kedved támad kipróbálni az alkotócsomagok használatát, csak biztatni tudlak arra, hogy ne fogd vissza magad! Ezekkel a könnyen beszerezhető termékcsomagokkal csak nyerhetsz. A scrapbooktechnika számos területén tudod alkalmazni őket és látványos alkotásokat fogsz tudni létrehozni a segítségükkel.

Íme néhány az általam működtetett Scrapbook Webáruház alkotócsomag-kínálatából:

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!