fbpx
Eszedbe jutott már valaha is ez a téma? Karácsonyi képeslapok tárolása – mégis miért és hogyan? Gondoljuk végig együtt! A te szíved is ellágyul, ha Karácsonyra képeslapot kapsz valamelyik szerettedtől? De vajon mit kezdesz az ünnep után ezekkel a kedves kincsekkel? Íme egy vérbeli scrapbookos megoldás: foglald őket stílusos módon scrapbook oldalba! Cikkemből megtudhatod én hogyan örökítettem meg a kapott üdvözlőlapokat saját magam és családom számára.
Karácsonyi üdvözlőlapjaink 2012 | Budaházi Brigitta
Néhány nappal ezelőtt olyan nagy hatással volt rám az egyik cikk, ami a We’R’Memory Keepers blogján jelent meg, hogy még aznap elkészítettem a saját változatomat! Az ötlet lényege, hogy egy interaktív oldalelem segítségével scrapbook technikával dokumentáljuk az adott évben kapott karácsonyi képeslapjainkat.

Nagyon szeretek képeslapot kapni! Eszembe jut, annak idején mindkét nagymamámat láttam, milyen gondosan készültek a Karácsonyra, s rendületlenül küldték minden kedves rokonuknak, barátaiknak az üdvözlő képeslapokat. Anyai nagymamám sokszor 20-25 képeslapot is elküldött. Imádtam ezt a tulajdonságát is – amit igazából felnőttként tud az ember értékelni. Mekkora nagy öröm lehetett ezeknek az embereknek, hogy várhatták, s mindig meg is érkezett mamám üdvözlete.

De nemcsak küldeni jó, kapni is nagyon nagy öröm! Meg is őrzöm mind egy szálig, a kapott üdvözlőlapokat én is. Egy nagy dobozban tárolom ezeket a szép kincseket, de scrapbookosként, főként az előbb említett cikk hatására, rájöttem, ennél nagyobb becsben is tarthatom őket! Ebben a cikkben megmutatom, hogyan helyeztem szép környezetbe a mi családunk 2012-ben kapott képeslapjait, néhány nappal ezelőtt. Bízom benne, néhányan kedvet kaptok és elkészítitek a saját változatotokat.

Karácsonyi üdvözlőlapok 2012 | Budaházi Brigitta
A képeslapokat egy harmonikába hajtogatott csillámos kartondarab tartja az oldalon. A harmonika minden második, belső oldali „vájatába” ráragasztottam a képeslapokat, a borítóra szánt képeslap kivételével. A szabadon maradt, belül össze nem ragasztott harmonikarészeket („vájatokat”) kívülről is egymáshoz ragasztottam, mert így nem nyílik szét, hanem csak kb. 1,5-2 cm vastagságú lett ez az elem. A ragasztáshoz kétoldalú ragasztószalagot használtam.
Karácsonyi üdvözlőlapok 2012 | Budaházi Brigitta
Ezután egy organzaszalagot ragasztottam a legalsó képeslap hátoldalának közepére. A szalag hosszan kilóg a legalsó képeslap jobb és bal oldalán. A bal oldali szalagvéget átvetettem a harmonika-részen és ráfektettem a képeslap-kupacra. Végül ráragasztottam a legfelső képeslapot a harmonika tetejére, a szalag pedig értelemszerűen ez alá került. Most már mindkét kilógó szalagvég jobb oldalon találkozik, össze lehet kötni.
A lezárást aztán továbbgondoltam. A felső szalag végét átfűztem egy nagyobb gombon, a gombot végighúztam a szalagon, és a gomb bal szélét hozzáragasztottam a felső képeslaphoz. Rájöttem ugyanis, hogy a nyitástól-zárástól elképzelhető, hogy a felső szalag elválik majd idővel a képeslap hátoldalától. A gomb viszont jól ráragad a képeslapra, így rögzíti a szalag bal oldalát  is. Plusz, tetszett is, hogy legyen ott még egy díszítőelem, ne csak a masni.
Karácsonyi üdvözlőlapok 2012 | Budaházi Brigitta
Karácsonyi üdvözlőlapok 2012 | Budaházi Brigitta
Karácsonyi üdvözlőlapok 2012 | Budaházi Brigitta
Karácsonyi üdvözlőlapok 2012 | Budaházi Brigitta
Így most már a 2012-ben kapott kedves karácsonyi képeslapjaim egy helyre kerültek, jó érzés, hogy elkészült ez a scrapbook oldalam! Jó érzés az is, hogy legalább annyit foglalkoztam a képeslapok helyével, mint amennyit a nekem szánt képeslapok küldői törődtek velem, s családommal. Ki mondja innentől kezdve, hogy nincsenek becsben tartva, s méltó környezetben tárolva ezek a személyes kincseim? Jöhetnek a korábbiak is!

Tetszik az ötlet, de kíváncsi vagy másokéra is? Ebben az időszakban több blogger foglalkozik ezzel a témával. Nagy kedvencem és példaképem, Becky Higgins is foglalkozik a témával a Mit csinálj a karácsonyi képeslapokkal c. bejegyzésében. Az alábbi néhány sort Becky cikkéből idézem, a teljes bejegyzést elolvashatod a fenti linkre kattintva.

„Vége az ünnepeknek és mindent elpakoltunk… de mit tegyünk az üdvözlőlapokkal/kártyákkal/fotókkal, amelyeket szeretteinktől kaptunk? Íme néhány lehetőség:

  • dobd ki mindet
  • őrizd meg őket egy dobozban vagy tartóban
  • készíts velük scrapbook oldalt
  • lyukaszd ki a felső sarkuknál fogva, s fogd össze őket egy fémgyűrűvel
  • a kedvenceidet tedd ki a hűtőre, a többit dobd ki
  • csúsztasd be mindet egy 12×12 méretű Project Life tasakba és helyezd be az albumba.

Mindenki aszerint fog tenni, ami számára a legjobb érzést okozza. Például, jómagam korábban  megőriztem és tároltam az összes üdvözlőkártyát. De néhány évvel ezelőtt rátaláltam ezekre a zippzáras tasakokra, melyek tömve voltak kártyákkal, amikre soha még csak rá sem néztem… és úgy döntöttem, nem gyűjtöm őket tovább. Mindet kidobtam. Szeretem ezeket az embereket, de ez így igazából egy nagy össze-visszaság, lim-lom volt. Felszabadító érzés volt számomra megválni tőlük, s nem sajnálom egyáltalán. De ebben az évben kész vagyok tenni valamit ezekkel a kártyákkal.”

Nos, most már érted, miért vetettem fel ezt a talán különösnek hangzó témát. Íme ez egy lehetséges scrapbookos módszer arra, hogy megoldódjon a karácsonyi képeslapok tárolása – bízom benne, hogy cikkem hatására beindulnak benned a kreativitás csatornái, s minél több karácsonyi képeslap talál otthonra egy-egy új scrapbookoldalon vagy minialbumban.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, oszd meg a Facebookon vagy szólj hozzá és fejtsd ki véleményed!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Ez a cikk eredetileg 2014. 01. 05-én jelent meg a Scrapbook.hu honlapon. Most a korszerűsített, felújított változatát olvashatod.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!