fbpx
Ebben a bejegyzésben ötletekkel és tippekkel készültem számodra, méghozzá scrapbook karácsony után témában. Szeretnélek inspirálni, milyen témájú oldalakat készíthetsz a karácsony táján készült fényképeid felhasználásával. Lépj túl a December napjai típusú albumok témakörén és állíts emléket más módon (is) a szeretet ünnepén átélt érzéseidnek.
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta
Scrapbookosként kézenfekvő, hogy amikor meglátod a csodaszép, karácsonyi témájú hobbikellékeket, a December napjai típusú scrapbookalbumok jutnak az eszedbe. Tudod, ezek azok a varázslatos albumok, amik azt hivatottak megörökíteni, hogy az adott évben hogyan telt a decemberünk, mivel töltöttük az estéket, merre jártunk, hogyan nézett ki a feldíszített otthonunk, mit ettünk, ki mit kapott karácsonyra, stb.

Talán te is szereted nézegetni az ilyen albumokat? Mert én nagyon! De nemcsak ebből a megközelítésből készíthetsz scrapbookalbumot a karácsonyotokról. Scrapbookozni karácsony után is lehet a karácsonykor készült képekből.

Ebben a cikkben megmutatom néhány korábbi alkotásom, amit nemrég kerestem elő ennek a cikknek a kedvéért. Most, hogy újra előszedtem ezeket a karácsonyi témájú scrapbookjaimat, nem győzök hálás lenni magamnak, hogy annak idején rászántam az időt az elkészítésükre. Hiszen ki fog később emlékezni erre? Ki meséli el majd a családunk új tagjainak, akik majd lapozgatják, ezeket a történeteket vagy épp a családunk hagyományait, ami a karácsony megünnepléséhez fűződnek, ha én nem mesélem el most, amikor még emlékszem rá?

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyfa díszítés 05 scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyfa díszítés 05 scrapbook oldal
Én egyik évben az elkészített albumba nem aktuális képeket tettem, hanem olyan fotókat kerestem, amikről a karácsonyi hagyományaink jutnak majd eszembe. Elmeséltem ezeken az oldalakon, a mi családunkban hogyan zajlik az a pár nap, hogyan készülünk és miért pont úgy teszünk, ahogy?

Egy ilyen oldalt láthatsz a képen. Azzal együtt, hogy egy édes fotó is szerepel rajta az azóta már 18 és féléves nagy fiamról, kiderül róla, hogy nálunk már 23-án este mindig áll a fa. Azt, hogy ennek mi az oka, miért alakult így a mi kis családunkban és, miért díszítik a gyerekek is, kicsi koruktól kezdve, a kártya hátuljára írtam.

Ebben az albumban nem csak az adott évből szerepelnek fényképek, hanem válogattam a korábbi évekből is néhány fotót. S, mivel még bőven van benne hely, a későbbi karácsonyokból is kerülhet még bele egy-egy oldal. Gondoltál már arra, hogy így közelíted meg a karácsonykor készült képek feldolgozását?

Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Kicsoda a Mikulás? digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Melyik a legszebb karácsonyi dekoráció? digitális scrapbook oldal
Bár a fenti négy scrapbookoldal digitális technikával készült, bízom benne, hogy az elrendezési mód, a karácsonyi díszítőelemek felhasználási módja, illetve a négy történet, amit elmeséltem velük, ötleteket ad számomra és te is kedvet kapsz a saját változatod elkészítéséhez.

  • Kicsoda a Mikulás? – Az első scrapbookoldal egy édes sztorinak állít emléket. Amikor Márkó fiamnak, 9 évesen már kezdett gyanús lenni a Mikulás sztori és a nagyszakállú távozása után kijelentette: „Anya, szerintem a Mikulás csak egy beöltözött alak, aki Mikulásnak képzeli magát.” Ha neked is van hasonlóan édes sztorid, ne habozz megörökíteni! Hadd ne mondjam, milyen érzés volt, mikor néhány nappal ezelőtt a szemem elé került, mit éreztem? Boldog voltam, hogy összeállítottam
  • Melyik a legszebb karácsonyi dekoráció? – A második oldal ma már történelmi jelentőségű és szintén a nagyobb fiamhoz kötődik. Azon a karácsonyon készült a kép, amikor megkapta élete első korcsolyáját és valóra vált egy álma. Ráadásul az az álom még mindig tart, mert azóta már 14 éve jégkorongozik. Ez egy allegorikus oldal, azért került rá a karácsonyfadísz képe is – Hiszen a szeretteink aranyló mosolya minden karácsonyfadísznél szebb. Nem igaz? Neked van ilyen emléked arról, amikor valakinek adtál valamit és szélese mosolygott? Túrd fel a fényképeidet és örökítsd meg egy csodálatos scrapbookoldalban!
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Karácsonyeste 2008. digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Advent digitális scrapbook oldal
  • Karácsony 2008. – A harmadik scrapbookoldal igazából rólam szól, bár látszólag „csak” karácsonyeste készült családi képek. Abban az évben viszont nem volt biztos, hogy mind a négyen rajta leszünk majd ezeken a képeken. Szóval, szipp-szipp, örömömben készült ez az oldal és ez mindig eszembe fog jutni róla, hogy de jó, hogy együtt lehettünk azon az estén. Van olyan fotó, amin boldog vagy, hogy mindannyian együtt szerepeltek? Írd le a gondolataid a fotó mellé mindenképpen és úgy foglald oldalba!
  • Advent – Karácsonyfa-alakban rendeztem el ezen a scrapbookoldalon a díszítőelemeket, alul két édes képpel, ami a mézeskalácskészítés közben készült a gyermekeimről. Ez a módszer tipikusan alkalmas arra, hogy felhasználjunk egy csomó (megmaradt) szépséges karácsonyi díszítőelemet. Ha neked is van jópár, amit még nem tudtál hová tenni, készíts egy hasonló scrapbookoldalt te is.
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Kicsoda a Mikulás? digitális scrapbook oldal
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Öröm - scrapbookoldal
Ez pedig szintén két olyan scrapbook, amit karácsony után készítettem:

  • Ajándék – Egy szintén allegorikus oldal, ahol az ajándék témáját kapcsoltam a karácsonyhoz. Férjem édesanyja már nagyon várta az unokát ezért amikor a kezembe került ez a scrapbookpapír (ráadásul eredetileg Bálint napi témájú volt!), amire angolul az van írva, Te vagy az az ajándék, amivel valóra váltak az álmaim, rögtön tudtam, hogy ehhez a témához passzolni fog. Neked van olyan történeted, amit még ha allegorikusan is, de az ajándék témához tudnál kapcsolni? Készíts róla egy szép oldalt és használj hozzá karácsonyi körítést.
  • Öröm – A másik scrapbookoldal teljesen „hétköznapi” egy kisgyerekes családban. A kis kezek készítették a mamáknak az ajándékot, amiről aztán anya készített egy emlékoldalt. De milyen jó, hogy ez is megvan! Édesanyaként, keresztanyuként, nagymamaként ügyeskedtetek mostanában? Ha van róla fotó, használd fel és foglald oldalba. Még Tudtad, hogy például mézeskalácsos díszítőelemek is léteznek, amik tökéletesen passzolnak hozzá?
Scrapbook karácsony után | Budaházi Brigitta: Sesons Greetings 2012 - scrapbook oldal
Boldog Karácsonyt | 2020. évi karácsonyi képeslapok Budaházi Brigitta - hagyományos scrapbookoldal
  • Season’s Greetings 2012. – Egy korábbi posztomból már ismerős lehet ez a scrapbookoldal. Nem másról szól ez a poszt, mint a karácsonyi képeslapok megmentéséről, akarom mondani scrapbookos módon való tárolásáról. Röviden a lényeg: 2013-ban az abban az évben kapott képeslapokból karácsony után készítettem egy emlékoldalt, s így nem kellett újabb dobozba, borítékba tenni, vagy ne adja Isten,kidobni a szeretteink által nekünk küldött és készített üdvözlőlapokat. Most már szép, karácsonyi környezetben vannak, a családi emlékeket gyűjtő scrapbookalbumban.
  • Boldog Karácsonyt – Ez pedig a legfrissebb karácsonyi scrapbokoldal melyet közvetlenül e cikk írása után készítettem, így utólag egészítem ki vele. Ezzel már a szeretteinktől 2020-ban kapott karácsonyi képeslapjaink is méltó környezetbe kerültek. Jó, hogy a scrapbook erre is lehetőséget ad, hogy ezeket a kézzel készült, de legalábbis kézzel megírt, szeretetteljes kártyákat megőrizhessük.

Te kaptál karácsonyi üdvözlőlapokat, amiktől nem szívesen válnál meg? Használd fel őket scrapbookoldalon vagy készíts egy képeslapgyűjtő oldalt!

 

Karácsony este – Végül még egy példa arra, milyen scrapbook készüljön karácsony után. Ez a scrapbookoldal a fenti digitális oldal hagyományos változata és semmi mást nem hivatott megörökíteni, mint azt, hogy milyen nálunk a karácsony. Itt is utaltam a rövid kommentben arra, amiről már fent írtam (Az egyik legboldogabb Karácsonyesténk emlékére), de az oldal inkább újbegyre szedi a fotók alapján az este történéseit. 1. vacsora, 2. Bibliaolvasás, 3. ajándékbontás 4. Mindenki örül. :)

 

Ha kedvet kaptál a fenti scrapbookjaim alapján, hogy te is összeállíts egy vagy több emlékoldalt a karácsonyaitokról vagy a karácsonyhoz közeli pillanatokról, ne habozz, láss hozzá próbáld ki milyen a scrapbook karácsony után! Ne felejtsd el, ezt senki nem fogja megtenni helyetted. Te viszont nagyon is sokat tehetsz érte, hogy ezek a később kincset érő emlékek ne merüljenek feledésbe.

Öszintén bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnom az alkotáshoz. Én magam most annyira rápörögtem a cikkhez kapcsolódó gyűjtésem közben erre a témára, hogy most azonnal neki is látok egy újabb emlék feldolgozásához.

Tipp: Ha nincs otthon karácsonyi papírod, díszítőelemed, érdemes legörgetned ennek a cikknek a végére és kihasználnod az akciónkat. Ugyanis a Scrapbook Webáruházban pont kedvezményesen vásárolhatók a karácsonyi témájú hobbikellékek.

 

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, oszd meg a Facebookon vagy szólj hozzá és fejtsd ki véleményed!
Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!