fbpx

Voltál már olyan helyzetben, hogy elakadtál scrapbookozás közben, mert hiába túrtad fel a meglévő díszítőelem-készleteidet, sehogyan sem találtad meg pont azt, ami odaillene az oldalra vagy minialbumra? Ilyenkor egy egyedi díszítőelem elkészítése jó megoldás arra, hogyan lendülj át ezen a lépésen, hogy aztán elégedetten tudd befejezni saját stílusod és módszereid szerint a munkádat.

A tippem az, hogy olyan oldalelem szülessen, ami sehol máshol nem található meg a boltban vásárolhatók között, azaz, te hozd létre. De egyáltalán miért bajlódj/babrálj/szórakozz ilyesmivel? Hosszabb válaszomat, amit példákkal is illusztrálok, mindjárt olvashatod, de röviden azért, mert ettól még személyesebb és sajátosabb lesz a munkád.

Mit értek ez alatt? „Ujjlenyomatod” rajta lesz a házi készítésű elemen. Sokkal kevésbé fogja „steril” oldal hatását kelteni, mint azok a munkáid, amelyeket gyári díszítőelemekkel dekoráltál. S, vajon, ki ne tudná jobban nálad, hogy mi lehet az a plusz, extra díszítőelem, ami kiegészíti az oldal sztoriját, azaz hozzátesz a te történetedhez, melyet épp elmesélni készülsz?

Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata

Magam részéről nagyon szeretek ilyen egyedi kiegészítőket gyártani. Úgy érzem, sokszor bennem marad még valami alkotói vágy azután, hogy eldöntöttem az oldal elrendezését, kiválasztottam a fotókat, színeket és papírokat. Hiszen, ilyenkor, ennél a lépésnél érkezem meg az alkotás „kézzel fogható” stádiumához. Amikor már nem csak „fejben” alkotok, hanem létrehozok valamit – ha úgy tetszik, megteremtek (az angol szó, create jelentése: kreálni, megalkotni, létrehozni, megteremteni) valamit.

Ilyenkor, amikor aztán ollót, festéket, lyukasztót, vágókést, vágógépet, tűt, cérnát, festékeket, gombokat, kincseket ragadok és felépítem az oldalt. Ilyenkor sokszor érzek késztetést, hogy még létrehozzak valami új elemet is az oldalhoz. Ennek eredményeként ez a herkentyű vagy látványos elem aztán, amibe buzgón beleplántáltam minden érzelmemet, most már örökké ott díszeleg – pillanatnyi alkotói ötletem mementójaként – a kész munkán. Hadd mutassak néhány példát, aztán még kifejtem egy kicsit, miért is szeretek ilyesmivel foglalatoskodni – hátha te is kedvet kapsz legközelebbi munkádnál ehhez? A képek kattintásra megnyílnak nagyban.

 

Kilenc hónap | Budaházi Brigitta

Kilenc hónap | Budaházi Brigitta

  • Ezen az oldalon két saját kezűleg készített díszítőelem szerepel. Az egyik talán alig észrevehető a másik elég szembetűnő. Utóbbival kezdem. A szöveget lezáró nagy kapcsos zárójel eredetileg szürke színű volt – mint minden chipboard (szürkelemezből kivágott) díszítőelem. Az oldalhoz választott papírkészlethez tartozott betűmatrica is, mely kvázi térbeli betűket formázott: piros keretes kék betűk, naranccsárga oldalakkal. Ezért, aprólékos munkával, így festettem át a nagy kapcsos zárójelet én is (a fotón most nem látszik, de az oldala tényleg naranccsárga). Így, olyan díszítőelem született, ami beleillett az oldal stílusába és én készítettem.
  • A másik sk. díszítőelem a jobb felső sarokban található kis gomboláspánt-darab. Emlékszem, mikor Balázs bölcsődébe járt, minden kisgyermeket kötelezően kantáros nadrágba kellett öltöztetni. A bölcsődében kapták ezt a ruhát. Én – megmondom őszintén, azzal együtt, hogy elfogadtam – utáltam. :) De, mégis, egy kedves kis emlék erről az időszakról, ami hozzátartozott ezekhez a hétköznapokhoz. Legalább kétszer gomboltam ugyanis minden nap, mikor bevittem Balikát. Erre emlékszem így ezzel a kis, szalagból és gombból kialakított „hamis” gomboláspánttal, ezen a bölcsis emlékoldalon
Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata

Dáliák emléke | Budaházi Brigitta

  • Ezt a scrapbookoldalt egy rég nem érzett illat inspirálta. Vidéken voltunk a férjemmel és a szálloda kertjében ülve épp scrapbook újságokat lapozgattam, amikor megcsapott gyermekkoromból egy jellegzetes emlék – egy illat hatására eszembe jutott nagymamám kertje, ahol dáliákat nevelgetett. Ezért alakítottam ki harmonikába hajtott papírokból és papírkivágásból egy csomó papírdáliát (apró könnyeket hullajtva közben) a szép, régi emlékek hatására.
  • Az oldal érdekessége még, maradva a saját kezűleg készített scrapbook (oldal)elemeknél, a kis boríték, amit szintén én készítettem. Ez egy pici levelet rejt, amiben leírtam azt, amit az előző bekezdésben említettem. A borítékot körbevarrtam varrógéppel (ettől még ki lehet nyitni), mert nagymamám sokat varrogatott – nekünk ruhákat, babáinknak kispaplant… rengeteg mindent. Ez is az emlék része így, s így teljes most már számomra.
Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata

Kedvenc (favorite) | Budaházi Brigitta

  • A legutóbb készített scrapbookoldalamat egy Sizzix-szel kivágott „leanderág” is díszíti, melynek nemcsak kiegyensúlyozó szerepe van. Spanyolország – és egész Mediterrán környéke, mint azt sokan tudják – tele van leanderekkel. Egyszerűen hozzá tartozik az élményhez és a látványhoz. Ezt jelenítettem meg ezzel a kivágott elemmel.
  • Majd, hogy ne vesszék kárba az a rész sem, amiből kivágtam a levelet, körbevágtam a papíron a kivágott sziluettet művészkéssel és így még két áttört levél-ág született, mely nagyszerűen ismétli ezt az eredeti motívumot és segített az oldalon a hárompontos fókusz kialakításában.
Kisbogaram | Budaházi Brigitta

Kisbogaram | Budaházi Brigitta

  • Ezen a scrapbookoldalon kisebbik fiam természet-szeretetét jelenítettem meg. Azt, hogy mennyire szeret kirándulni, botokat és bogarakat gyűjteni, s visel örömmel virágokból (itt épp fűből) általam font koszorúkat. Az egyik elem – sőt, erre építettem az egész dizájnt – egy mintás papírból kivágott karika volt, ami koszorút is mintázott, de akár a zöld tisztást körülvevő erdőt is jelképezheti. Amiben így, két – az avart szimbolizáló – díszítőelem-csoportot alakítottam ki: egyet a címfeliratnak egyet pedig (kiegyensúlyozandó ezt a blokkot), a kommentárnak.
  • A képaláírásnak, kommentárnak kialakított blokkban pedig, ha jól megfigyeled, egy saját kezűleg kialakított scrapbook díszítőelem is lapul: egy levél, amire a szöveget írtam. Így épp, hogy észre lehet venni, az „avar” közt, a dizájn része, és még a funckióját is betölti.

Az utolsó példaként bemutatott oldalt évekkel ezelőtt készítettem. Akkor, lépésről-lépésre lefényképeztem ennek az elemnek az elkészítését. Bár a kisfiam azóta már nagyot nőtt, ez a módszer még mindig aktuális. Lapozd végig az elkészítés lépéseit bemutató képkockákat, melyből megtudod, hogyan készült ez a scrapbook díszítőelem saját kezűleg!

Kisbogaram hagyományos scrapbook oldal | Budaházi Brigitta

Hozzávalók: chipboard díszítőelem, tintapárna, akrilfesték (vagy repedőfesték), szivacsecset (esetleg egy sminkszivacs) és toll a szövegíráshoz. Plusz, nem árt, ha van egy kedves kis segítőd is. ♥

Első lépésként színeztem a chipboard díszítőelem felületét tintapárnával.

Ezt követően a chipboard szélét repedőfestékkel kentem át.

Végül megírtam a képaláírás, kommentár szövegét zselés tollal.

Látványos díszítőelem – s egyben kommentár alap – született, ami így még jobban beleillik a scrapbookoldalhoz választott, „avarban található” tárgyak közé.

Így néz ki a kész blokk, benne a saját kezűleg készített díszítőelemmel, a kommentár alappal.

Foglaljuk össze tehát, miért klassz, ha egy scrapbook díszítőelem saját kezűleg készül?

Nem található meg semmilyen webáruházban és üzletben, csak és kizárólag a te munkádon – egyedi és megismételhetetlen, mint amilyen te is vagy és a történeted is.

Masszívan kézzel készült (handmade) jelleget ad az alkotásodnak. Melegséget sugároz, szeretetreméltó, emberközeli részlet, ami szabálytalanságaival, (esetleg) tökéletlenségében válik épp tökéletessé.

Attól, hogy te választottad ki, kreáltad meg a „semmiből”, olyan dolgot emelhetsz ki és hangsúlyozhatsz scrapbookoldalad vagy minialbumod által elmesélt történetből, amit lehet, hogy nehezebben tudnál megtenni már kész, gyári elemeket használva (melyek akár méretben, akár színben vagy mintázatban esetleg különben sem passzolnának). Ráterelheted a figyelmet egy más számára esetleg jelentéktelen részletre, ami neked viszont sokat jelentett.

Sajátos díszítőelem-készletet is készíthetsz, ami vissza-visszatér albumod lapjain. De, nem muszáj mindig mély értelmet keresni. Hasznos lehet egy házi készítésű díszítőelem akkor is, ha épp stílusában az lesz, ami tökéletesen passzol az oldal többi eleméhez. Így lesz végül teljesen egyedi az alkotásod!

Így alkalmazd hát, ezt a tippet. Készüljön hát, legközelebb egy scrapbook díszítőelem saját kezűleg az alkotásodhoz! Így kezdj hozzá, ha nem találod a megfelelőt a kész elemek kincsestárában. Turbózd fel, vigyél bele életet, hozz létre, teremts újat, valósíts meg egyéni ötleteket, és varázsolj saját stílusod, pillanatnyi érzéseid szerint!

Ha van kedved, akkor az olvasottakat akár az ebben a hónapban indított Februári vázlatkihívás kapcsán is alkalmazhatod. Várom a te alkotásodat is! ♥

Szívből kívánok neked örömteli alkotást a jövőben is! Remélem, visszatérő olvasója leszel a Scrapbook tippek Gigitől rovatomnak. Ha tetszett, kérlek, oszd meg az írásomat a közösségi médiában. S bátran írd le a cikk alatt a gondolataidat!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!