fbpx

A varrás az egyik legkedvesebb, scrapbookozásnál is alkalmazható díszítőtechnika számomra, épp ezért nagyon sokszor alkalmazom. Szívesen megosztom a tapasztalataimat, hátha a cikk nyomán többen kedvet kapnak. Lássuk hát, hogyan néz ki a papír varrás scrapbook oldalon!

Először akkor varrtam papírra, amikor 2007-ben a kis scrapbook kiadványom bemutató alkotásait készítettem, pontosabban, a jelen cikkben is bemutatásra kerülő „Ő az” című oldalamat. Valamilyen oknál fogva, végül is ez az oldal kimaradt a könyvből, de én, azt hiszem, ekkor egy életre beleszerettem a papírvarrásba. Korábban, a scrapbook előtt sokat hímeztem, varrtam, patchwork-öztem,
ami persze az új hobbiszerelem óta már távoli emlék. Annyira megörültem, amikor rájöttem, hogy a hagyományos scrapbook alkotásokon újra gyakorolhatom régi szenvedélyemet, akár kézi öltögetésről van szó, akár gépi varrásról. Ebben a cikkben örömmel osztom meg tapasztalataimat, s bízom benne, adok néhány jó ötletet a kedves olvasóknak és többen ki fogják majd próbálni, milyen az, amikor az ember lánya papírt varr!
Ő az - bal oldal
Ő az jobb oldal
A kézi és a gépi varrásról egyaránt szót ejtek a cikkben. Mindkettőnek megvan a maga szépsége, de mindkét varrástípusnak megvannak a buktatói is, amelyekbe kezdőként én is belefutottam. Éppen ezért hasznos tudnivalókra lelhet, aki most fog neki először ennek a díszítési technikának.
Scrapbook tippek Gigitől a Scrapbook.hu rovata
A  varrás, mint a papírtól teljesen eltérő textúra, szép kézműves részlet olyan díszítőeleme scrapbook oldalunknak (a digitális és a hagyományos technikát tekintve egyaránt), amely magára vonja a figyelmes szemlélő tekintetét. Sokszor belesimul a háttérbe és nem is biztos, hogy elsőre észrevesszük. Ugyanakkor, mivel viszonylag időigényes munka oldalunkra varázsolni, amikor észrevesszük, hogy valamilyen valódi varrás is díszíti az oldalt, bizonyára megnő a szemünkben az oldal alkotója. Nem véletlenül értékeli mindenki, aki a hagyományos scrapbook rajongója a varrott részleteket: aki varrt már valaha bármilyen ruhadarabot, akár kézzel, akár géppel, tudja, milyen precizitást, pontosságot és figyelmet igényel, hogy az a bizonyos varrásvonal ott fusson és olyan módon, ahogy szeretnénk. Épp ezért, ha mindezt egy örökérvényű üzenetet magában hordozó scrapbook oldalon vesszük észre, megérezzük, mennyi figyelmet, gondosságot kívánhatott az alkotótól az adott varrásmód alkalmazása. Vajon miért gondolta úgy, hogy még varrja is a papírt? Díszítés vagy praktikus indoka, esetleg papírdarabok egymáshoz rögzítése volt a célja? Vagy azért, mert egy olyan, „elsőre láthatatlan” apró részletet szeretett volna még belecsempészni az oldalába, amivel azt üzenheti a jövőbe: szeretlek, és azt akartam, még szebb legyen az oldalam ettől, hogy még ezt is rátettem!
Ennyi elméleti bevezető és kis közös gondolkodás után, nézzük most a gyakorlatot! Hogyan varrjunk tehát scrapbook papírt, kartont, képeslapot kézi és gépi varrással? Először azt gondolhatnánk, hogy nehezebb a papírral bánni, mint a textíliával. Magam is ezt feltételeztem az előtt a bizonyos oldalpár elkészítése előtt. Pedig, tapasztalatom szerint, nem! Ha két papírt egymásra fektetünk, az nem csúszik el olyan könnyen mint ha
két textíliát simítunk egymásra. Mivel stabilabb, keményebb anyagról van szó, vagy az egész csúszik el, vagy pedig egyáltalán semmi (sőt, ezen ideiglenesen segíthetünk is!). Lássuk hát először a gépi varrás csínját-bínját, majd pedig a kézi varrásét! A cikk folytatásában elmesélem, én mire szoktam ügyelni, milyen hibákat követtem el kezdőként, és néhány példát mutatok arra, hogyan alkalmaztam a papírvarrást korábbi munkáim során.

Gépi varrás scrapbook oldalakon, tippek-trükkök

Amikor varrógéppel varrom a papírt, úgy állítom be a varrógépet, mintha vékony pamutvászont vagy karton anyagot varrnék. Nem a legvastagabb anyagra állítom, ugyanakkor a tűt úgy választom meg, hogy kellőképpen erős legyen, hiszen a folyamatos lyukasztásba, ha például háttérkartont varrok, akár bele is törhet. Ennek megfelelően a talpat csak annyira szoktam leszorítani, mint ha egy közepesen vastag anyagot varrnék.
A cérna kiválasztásánál ügyelni szoktam arra, hogy ne túl vékony cérnát válasszak a tűhöz képest. Azaz: ha vékony a cérna, de vastag a tű, akkor a cérna el fog veszni és alig fog látszódni, viszont a lyukak ott fognak éktelenkedni. Erre azért fontos figyelni, mert a textilnél történő varrásnál ez fel sem merül! Itt viszont, mivel a karton szálai nem simulnak újra egymás mellé a varrás után, hanem a lyuk megmarad, nem mindegy, hogy a közte lévő cérna milyen vastag.
Mindenképpen javaslom, hogy a varrás előtt vagy ugyanannak a (két) papírnak a darabjából készítsük próbavarrást, amelyiket élesben fogjuk varrni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor egy azonos minőségű papíron próbáljuk ki a varrást.
Az elcsúszás megelőzése érdekében a két papírt akár egymáshoz is rögzíthetjük varrás előtt, mondjuk kétoldalú ragasztószalaggal. Ekkor azonban ügyeljünk arra, hogy a varrásvonalba semmiképpen se érjen bele a ragasztócsík! Velem ez előfordult, aminek az lett az eredménye, hogy a tű magáravonta a ragasztót, aminek hatására az alsó cérna is beleragadt, és ez a varrógép sebessége okán rövid úton egy nagy gubanccá változott. Elég fáradságos munka a rontott papírvarrást, pláne, ha az ragasztós is, szépen visszafejteni. Inkább előzzük ezt meg azzal, hogy a varrás körülbelüli helyétől legalább fél centiméternyire ragasztjuk a ragasztószalagot.
Mivel az összevarrott papírok nem fognak többé „mozogni” (mármint olyan értelemben, ahogy egy ruhaanyag a viselése közben folyamatosan „veszélyezteti” a varrásvonalat), nem szükséges kezdéskor és befejezéskor szigorúan eldolgozni a szálakat. Sőt, elég divatos, sőt asszociatív üzenete is lehet az elvarratlan szálaknak! Hagyhatjuk lógva vagy egy kis ragasztószalaggal elég a papír hátoldalán a felső cérnát áthúzva rögzíteni a cérnavégeket.
Példák gépi varrásra (lapozd végig)

Kilenc hónap

Ennél az oldalnál meglehetősen kezdő lévén, még össze-vissza csúszkált a varrógép talpa, ezért nem szép, szabályos varrásvonalat kaptam, hanem girbe-gurbát. De, végül meghagytam így, a témához illett. A piros cikk-cakk öltések viszont már jobbak lettek.

Mentés

Mentés

Mentés

Sáskajárás

Itt, az előző oldalhoz képest már szebben sikerült a varrás. Mindkét oldalnál praktikus és díszítési célból varrtam az oldalon.

Mentés

Apaság

 

Ez az a bizonyos „láthatatlan” varrás, amit konkrétan azért tettem az oldalra, mert még munkásabb emlékoldalba szerettem volna foglalni ezt a szép érzést. A fiús részleteket akartam így hangsúlyozni azzal, hogy körbevarrtam a keretet egy, a zöld papír színével csaknem megegyező színű cérnával. Ezt a részletet a következő képen kiemeltem, mert az oldalt teljes nagyságban nézve, a varrás szinte elveszik.

Mentés

Apaság - részlet

Az „Apaság” c. oldal részlete

Mentés

Mentés

Picikénk

Az egyik legmunkásabb, géppel varrott oldalam. Itt egy koszorút varrtam scrapbook papírokból. A papírok fedik egymást, a varrások viszont nem. Először kialakítottam a papírcsíkok egymásbafonódását, ráragasztottam a háttérpapírra, majd a látható széleket a találkozásokig megvarrtam. Ott, ahol egymás „fölött” vagy „alatt” futnának a papírcsíkok, abbahagytam a varrást, majd a másik találkozáskor újra kezdtem.

Ő az

Annak a bizonyos első varrott oldalpárnak az egyik oldala. Itt a papírcsíkokat varrással rögzítettem a háttérkartonra. A papírcsíkokat átlósan ragasztottam a hátoldalukon egymáshoz kétoldalú ragasztószalaggal, majd az alaphoz varrtam őket a varrógéppel.

Mentés

Kézi varrás scrapbook oldalakon, tippek-trükkök

A kézi varrás már nem jár akkora „macerával”, mint a gépi varrás. Sőt, amikor először varrtam kézzel, kedves emlékeket idézett fel bennem ez a mozdulatsor: talán mindannyiunkban élnek olyan emlékfoszlányok, hogy kisiskolás vagy óvodás korában kilyuggatott kártyán föl-le varrt tompa tűvel, hímzőfonállal. A kézi varrásnál ugyanez lesz a helyzet! Mindenképpen azt tapasztaltam, hogy az a legjobb módszer, ugyanis, ha nem akkor lyukasztjuk ki a papírt, mikor már cérnával varrunk, hanem előre, és a fonalat vagy cérnát csak utólag fűzzük át majd a lyukakon.
Hogyan lyukasszunk? Azt javaslom, hogy vonalzó mellett vagy kézzel rajzolt ívek mentén puha ceruzával jelöljük ki a varrás helyét. Ezután fogjunk meg egy hegyes, de nem túl vékony és nem túl hosszú tűt (vagy árat), és helyezzük a kilyukasztásra váró papírt vagy kartont egy dekorgumi lapra, vagy pedig a kanapénk fotelünk feszített anyagára (természetesen bőrborításúra ne!). Azért javaslom ez utóbbit, mert nem túl puha, így nem fog begyűrődni a lyukasztáskor kifejtett erőtől a papírunk. Én magam a dekorgumit (vagy régi, szivaccsal borított egérpadot) részesítem előnyben. Ha mindez előállt, akkor vagy szemmértékre (én így szoktam) vagy pedig vonalzó mellett egyforma „öltéshossz” betartásával lyukasszuk ki a papírt a vonalak mentén. Ha kilyukasztottuk a papírt, puha radírral távolítsuk el a ceruzanyomokat. Természetesen, ha a papír egy adott mintáját követve szeretnénk varrást imitálni, akkor nincs szükség előrajzolásra!
Milyen cérnával varrjunk? A kézivarráshoz az osztott hímzőfonalat ajánlom, én általában 3 szállal szoktam varrni, mert a 6 szálat túl vastagnak találom. Ha ugyanis túl vastag a fonál, az nehezíti a varrást. Nehéz lesz átszúrni, hacsak nem nagy lyukakat lyukasztottunk (vastag volt a tűnk). Kézi varrásnál jól mutatnak a különböző fémszálas díszítőfonalak is, mint például ezüst vagy arany színű.
Mire figyeljünk a lyukasztgatásnál? Velem sajnos előfordult már, hogy a túl sűrű lyukasztgatás eredményeképp ahelyett, hogy lyuksort készítettem volna, tulajdonképpen perforáltam a papírt, ami a cérna behúzásakor egyszerűen végighasadt a lyuksor mentén. Ezért figyeljünk arra, hogy ha túl közel vannak a lyukak és ebbe egy vastag fonalat erőltetünk bele, akkor a papír rugalmatlansága eredményeképp elszakadhat a papír a lyukak miatt.
Hogyan varrjunk? Ha gyakorlott hímzők vagyunk, akkor, ha azt mondom, száröltéssel, akkor talán nem mondok túl idegen dolgot. A többiek kedvéért, akik nem ismerik: a száröltés lényege, hogy a varrást a második lyuktól kezdjük, a fonákról felfelé, majd visszaöltünk az első lyukba, alulról vezetve a cérnát feljövünk a harmadik lyukba, és felülről lefelé visszaöltünk a másodikba… és így tovább. Ez a varrásmód kétszer annyi cérnát fogyaszt, viszont szebb, mint az egyszerű föl-le, föl-le, majd a sor végén fordulás is ismét föl-le, föl-le típusú varrás. Próbáljuk ki mindkettőt, és ízlésünk szerint döntsük el, hogyan varrjunk!
Hogyan dolgozzuk el a szálakat? Ugyanúgy, ahogy a gépi varrásnál is írtam, mivel nem rugalmas anyagokról van szó, nem muszáj eldolgozni a varrott széleket. Nyugodtan hagyhatjuk lógva is, vagy pedig, ha nem illik bele a koncepciónkba, egyszerűen vezessük a fonalat a háttérpapír mögé és rögzítsük ragasztószalaggal a végeket.
Példák kézi varrásra (lapozd végig)

A mi napunk

A fekete papír mintáját emeltem ki kézi öltésekkel, hogy egy kis plusszt, mívességet vigyek az esküvőről szóló oldal hangulatába. A varrás célja egy pazar díszítőelem készítése. Itt először „kivarrtam” egy rétegben a papírt és csak utólag ragasztottam a háttérpapírra. Ezt a részletet a következő képen közelebbről is mutatom.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A mi napunk - részlet

„A mi napunk” c. oldal részlete, a kézzel hímzett papírcsíkkal.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Óvodai karácsony

Ezen, a valóságban 15×15 cm-es oldalon (egy tanfolyam részeként) körben ferde pelenkaöltésekkel, a sarkokban pedig pókhálóöltésekkel dolgoztam. A vastag, fémszálas ezüst cérna alkalmatlan volt a vastag kartonon való áthúzásra az egyenes varrásoknál, ezért csak a fonalat fogtam oda cérnával.

Mentés

Balibaba

Körben a kör alakúra vágott háttérpapír széle mentén varrtam, s szabadon hagytam a cérnavégeket, hogy egy kis rakoncátlanságot vigyek az oldal hangulatába. Kontrasztos színt választottam, egyértelműen díszítő céllal varrtam ezen az oldalon.

Mentés

Ajándék

Ennél az oldalnál úgy jártam, hogy hiába szerettem volna géppel végigvarrni az oldalt, a varrógép nem vitte a fémszálas cérnát, minduntalan letekeredett, hurkolt és szakadt. Kifejtve a cérnát, ott maradtak a lyukak. Nem szerettem volna úgy hagyni, és az arany szélt mindenképpen ráképzeltem, ezért a gépi lyukasztást folytattam, és kézzel húztam be, száröltéssel varrva a fémszálas fonalat.

Mentés

Virágzó pillanatok

Az óra „láthatatlan” végigvarrása a papír egy részletének szándékos, de nem túl szembetűnő hangsúlyozása miatt történt. A téma miatt, mivel a múló időről (is) szó van benne az oldalon, szerettem volna, ha nagyobb szerepet kap ez a mintarészlet, mint ha csak úgy, meghagytam volna.

Mentés

Mentés

Köszönöm, hogy végigolvastad ezt a hosszú varrós cikket. Remélem, mondott újat számodra, és kedvet kaptál ennek a technikának a kipróbálásához. Jómagam nagyon szeretem. Kíváncsian várom az új varrott oldalakat!

Ha van kedved, akkor az olvasottakat akár az ebben a hónapban indított márciusi vázlatkihívás kapcsán is alkalmazhatod. Várom a te alkotásodat is! ♥

Szívből kívánok neked örömteli alkotást a jövőben is! Remélem, visszatérő olvasója leszel a Scrapbook tippek Gigitől rovatomnak. Ha tetszett, kérlek, oszd meg az írásomat a közösségi médiában. S bátran írd le a cikk alatt a gondolataidat!

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.
Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!