fbpx

Vajon a matrica scrapbookhoz is használható? Igen! A matrica a scrapbooktechnikában számtalan formában megjelenik: találkozhatsz figurális és betűmatricával, szavak és idézetek, belevaló és szívszorító mondatok is kaphatók öntapadós formában, káprázatos színekben immár a hazai piacon is. De mégis, mire jó a matrica a scrapbook technikában? Mire használhatod ezeket a csini dolgokat, amikért mi lányok, valljuk be, kicsi korunktól fogva megőrülünk? Ehhez adok ötleteket ebben a cikkben, s bemutatom, hogyan használtam őket néhány nemrégiben készült, saját scrapbookalkotásomon.

Miért kiváló díszítőelem a matrica scrapbookhoz?

Íme 5 ötlet:

  • A figurális matricákat használhatod díszítőelemként scrapbookoldal borítóján.
  • Ugyanezekkel a típusú matricákkal feldobhatod a scrapbookoldalt: elhelyezheted őket a díszítőelemcsokorba is, kikandikálhatnak a képek mögül, de akár minialbum esetén egy-egy kisebb oldal önálló dísze is lehet egy-egy szép matrica
  • Az apró matricákat (csillagok, pöttyök, pici elemek) „szétszórhatod” az oldalon úgy, mintha véletlenül kerültek volna oda vagy akár precízen is elhelyezheted őket úgy, hogy látszólag hangsúlytalanul bár, de mégis fókuszt teremtsenek.
  • A szöveges vagy szómatricák kiegészítik vagy kiválthatják a kézzel (vagy géppel) írt kommentárt, szöveges magyarázatot. Ha távol áll tőled, hogy kézzel írd vagy te magad fogalmazd meg az albumodban a történetet, a kifejezések és a megfelelő szavak nagyszerűen alkalmazhatók.
  • A betűmatricákból egyedi feliratokat, oldalcímeket, rövid idézeteket is kirakhatsz. Így kiemeled és központba helyezed azt a történetet, amit épp el szeretnél mesélni.

Az iménti felsorolást néhány példán is szeretném megmutatni!

Budaházi Brigitta: Egy vidám, tasakos minialbum
Budaházi Brigitta: Egy vidám, tasakos minialbum

A fenti képeken egy minialbum borítóját és egyik belső oldalát láthatod, ahol figurális matricákat használtam. Az albumot testvéremnek készítettem és a közös utazásainkon készült szelfi fényképeket gyűjtöttem össze benne. A címoldalra egy lufi matricát ragasztottam, ami azt jelképezi, hogy vele mindig jó buli az utazás. A belső oldalon látható két csicsergő madárka matrica pedig bennünket jelenít meg, mint szerető nővéreket.

Ezenkívül, még további helyekre is került matrica ebben az albumban, aminek érdekessége, hogy apró, átlátszó tasakokból áll és szalaggal fűztem össze az oldalakat. A matricák szuper jól jöttek a díszítéshez, mert ennél az albumnál, mérete miatt önállóan is megállták a helyüket egy-egy oldal díszeként. Ezenkívül ide-oda is ragasztottam belőlük, ahol csak a papírok mintája mellett kellően érvényesülni tudtak. Én például nagy szív rajongó vagyok. Sokszor használom ezt a szimbólumot az alkotásaimon. Így mindenhová ragasztottam pici szíveket is. A borítón is láthatsz egyet, a türkiz „Moving on” felirat bal szélén.

Azért is ezzel kezdtem a példák bemutatását, mert jól szemlélteti, milyen sokrétűen lehet felhasználni egy matricakészletet! Te gondoltál már arra, hogy matricát használj scrapbookalbumaidban?

Budaházi Brigitta: Veled | hagyományos scrapbookoldal
Budaházi Brigitta: Veled | hagyományos scrapbookoldal

A fenti két kép a Diótörö balett c. scrapbookoldalam két részlete. Ezen a scrapbookoldalon a matricákat egyrészt a kép melletti díszítőelemcsokor részeként ragasztottam fel, mert annyira passzolt a témához a sárga matrica „csillogó szemek” felirata. Másrészt ez a matrica dizájn szempontból is szerepet kapott, mert egy ugyanilyen sárga színű matricát ragasztottam az oldal átellenes oldalára, hogy a két sárga „folt” még inkább fókuszba hozza a közös fényképünket a testvéremmel.

A többi csillag alakú matricát pedig csak úgy „szétszórva” ragasztottam fel, ide-oda az oldalon. A csillagok itt a varázslatot szimbolizálták, amit számunkra ez a balettelőadás jelentett.

A harmadik típusú matrica, ami megjelenik ugyanezen az oldalon az ún. szöveges vagy szómatrica. Ezek a nyomtatott hatású feliratok nagyszerűen kiegészítik az oldal vagy album által elmondott életmesét! Én mostanában kezdem felfedezni, hogy egy-egy ilyen ív mennyire nagyszerűen használható! Az ilyen típusú matrica Aláhúzza, kiegészíti, nyomatékosítja – sőt akár helyettesítheti is a kézzel vagy saját szavakkal írt mondanivalót.

 

Budaházi Brigitta: Karantén krónikák | hagyományos scrapbook album

A ki nem mondott, le nem írt szó helyettesítéseként alkalmaztam a fenti, Karantén krónikák c. minialbumomban a szöveges matricákat. A 2020-as év tavaszi időszaka nagyon nehéz volt a legtöbbünk számára lelkileg. Azt hiszem, ezzel nem mondtam újat. Erről készítettem akkor egy minialbumot, amelynek egyik oldalára csak ezt a képet ragasztottam (a fotón a férjem és én vagyunk „láthatók”, amikor kiszöktünk egy kis kirándulásra, a zöldbe). A feliratok talán félreérthetőek első pillantásra – de, mivel egy, a karantén időszakát megörökítő albumba ragasztottam, teljesen érhető – a „rossz”, a Covid-19-re és a karanténra utal. 

Sokan nem szeretnek kommentárt, képaláírást írni (én nem tartozom közéjük), de a szöveges matricákat viszont könnyebben használják. „Jaj, csak ne kelljen írnom, csúnya a kézírásom, nem tudok fogalmazni, nem adom ki a gondolataimat… ” – ha neked is megfordult ilyesmi a fejedben, nyúlj egy ilyen szöveges matricáért, meglátod, remekül helyettesítheted vele a ki nem mondott, akarom mondani, le nem írt gondolataidat scrapbookalbumaidban.

 

Budaházi Brigitta: Kertem egyik legszebb virága | hagyományos scrapbookoldal
Budaházi Brigitta: Édes albumunk| scrapbook minialbum

A fenti első képen a Kertem egyik legszebb virága c. scrapbookoldalam részletén látszik, hogy apró betűmatricákat használtam (a nagyobb, mintás chipboard betűmatricák kiegészítéseként) és abból raktam ki az oldal címét.

Nagyon szeretek címfeliratokat kirakosgatni betűmatricából. Valahogy úgy érzem, az így kirakott címek szabályossága hangsúlyt ad a szónak. A kézírás használata az oldalaimon alapvető – ezt tudhatod, ha láttál már tőlem scrapbookoldalakat, mégis nagyon szeretem vegyíteni a kettőt. A kézzel írt részeket és a szép, szabályosan kirakott feliratokat is. Használj tehát te is betűmatricát bizonyos szavak, alcímek vagy oldalcímek megjelenítésére!

A fenti második képen a Repül [az idő] c. scrapbokoldalam egy kis része látható, ahol egy szív alakú pauszmatrica kandikál ki a kép alól. Már írtam fentebb arról, mennyire szeretem a szív motívumot alkalmazni – nem szégyellem, lányból vagyok, szívközpontú, szívvel szerető. Nem meglepő tehát, ha az egyik fiamról készült oldalra is rácsempésztem párat. 

A matricát így is tudod tehát használni: szimbolikus jeletéssel is bírhat. S, így nem csupán díszítőelemként teszed fel vagy, hogy helyrebillentsd az egyensúlyt vagy háromszög módszerrel fókuszt teremts, hanem igenis jelentőségteljes szerepet is adhatsz neki. Ezen az oldalamon, ha elolvasod a fenti bejegyzésem, már tudod, hogy az anyai szívet jelképezik ezek a szívek, melyekbe bele van „varrva” minden emlék a gyermekünkről.

Budaházi Brigitta: A mi dalaink | CD tartó scrapbooktechnikával

Ez pedig, még mindig scrapbook, de nem emlékmegőrzés, hanem naptárdíszítés. Pontosabban egy határidőnapló elválasztólapja, amit scrapbooktechnikával díszítettem, hogy még nagyobb kedvvel nyitogassam hétről-hétre, amikor a teendőimet felírom. Az elválasztólap felturbózásához betűmatricát is használtam: abból raktam ki  motiváló feliratot: Hidd el, hogy jól csinálod.

Ennek az elválasztólapnak az összeállítását megosztottam egy bejegyzésben, ha van kedved, olvasd el: Elválasztólap készítése határidőnaplóba lépésről-lépésre.

Ha pedig a látottak alapján neked is kedved támad kipróbálni a matricák használatát, csak biztatni tudlak arra, hogy ne fogd vissza magad! Ezekkel a viszonylag könnyen beszerezhető kiegészítőkkel csak nyerhetsz. A scrapbooktechnika számos területén tudod alkalmazni, és mindig hozzátesz az oldaladhoz egy matrica.

Íme néhány az általam működtetett Scrapbook Webáruház papírmatrica-kínálatából:

Budaházi Brigitta scrapbook oktató, a Scrapbook.hu alapító szerkesztője. 2006 óta scrapbookozik, alkotásairól készült bejegyzései, albumkészítési leírásai 2007 óta olvashatók személyes blogján és a Scrapbook.hu honlapon. 2009 óta tart személyes scrapbooktanfolyamokat és online workshopokat.

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Iratkozz fel a Scrapbook Hírlevélre

Azonnal érkezik két scrapbook minialbum elkészítési útmutatója. Csatlakozz és értesülj a legfrissebb hírekről!

Köszönöm! Hagyd jóvá a feliratkozásodat a kapott emailben is!